MENIU

Rusia simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte în ţările baltice: ACUZAȚII fără precedent, lansate de Estonia

Lansare rachetă Rusia/ Sursă foto: Profimedia

Estonia acuză Rusia că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit-ului NATO, din 28-30 iunie, de la Madrid, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian. Până în prezent, autoritățile estoniene nu au oferit informaţii suplimentare legate de aceste simulări de tiruri şi încălcări ale spaţiului aerian despre care se face vorbiri.

”Pentru moment, nu există o ameninţare militară imediat la adresa Estoniei. Însă constatăm că Federaţia Rusă îşi înăspreşte retorica şi îşi intensifică activităţile înaintea summitului (NATO - n.r.) de la Madrid”, susține Thomas Mell, purtător de cuvânt al Ministerului eston al Apărării, citat de AFP.

Estonia evocă totodată ameninţări ale Rusiei, săptămâna aceasta, vizând altă ţară baltică, Lituania, după ce aceasta a impus restricţii traficului feroviar către enclava rusă Kaliningrad.

”Rusia, care atacă Lituania din cauză că a implementat sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) anunţate cu luni în urmă, care simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte situate în ţări baltice, iar elicoptere ale Federaţiei ruse încalcă frontiere ale ţărilor baltice, totul converge în timp şi spaţiu”, a denunțat oficialul eston.

”Acest comportament care conduce la escaladare este o nouă confirmare a faptului că summitul NATO de la Madrid cade într-un anumit moment”, apreciază el.

Reamintim că Estonia l-a convocat, marți, pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta față de încălcarea spațiului său aerian național de către un elicopter rus pe 18 iunie, a anunțat Ministerul de Externe al țării baltice.

„Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare și este complet inacceptabil”, a transmis ministerul, într-un comunicat, citat de Reuters.

Pe fondul conflictului din Ucraina, Rusia și-a înăsprit tonul și atitudinea față de țările baltice, foste republici sovietice.

Luni, Kremlinul a avertizat Lituania că dacă nu va fi restabilit rapid tranzitul feroviar către exclava rusă de la Marea Baltică, va lua măsuri pentru a-și apăra interesele naționale.

Lucurile nu se opresc aici. Cu doar o zi înainte, Mosocva a calificat ca fiind „fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către regiunea Kaliningrad.