MENIU

Rusia și războiul din Ucraina schimbă regulile UE! Ursula von der Leyen nu mai vrea unanimitate în deciziile de politică externă

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene Foto: Profi Media

Pericolul rusesc și războiul din Ucraina schimbă regulile în Uniunea Europeană! Ursula von der Leyen anunță că unanimitatea în deciziile de politică externă trebuie să fie eliminată.

„UE trebuie să fie capabilă să reacționeze mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt cerinței unanimității în deciziile de politică externă”, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu dat Politico, potrivit G4Media.ro.

„În afacerile externe, trebuie să trecem cu adevărat la votul cu majoritate calificată”, a declarat von der Leyen înainte de summitul Consiliului European din această săptămână, la care se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să acorde statutul oficial de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Deja miniștrii de externe din cele 27 de state membre au ajuns la un „consens total”, marți pentru adoptarea candidaturii Ucrainei la UE.

DECIZIE istorică în plin război: Cei 27 de miniștri de externe - „CONSENS total” pentru candidatura Ucrainei la UE

Șefa Comisiei Europene a fost întrebată cum și dacă se va schimba modul in care se iau deciziile de la nivelul comunitar în care este nevoie de unanimitate, pentru aderarea unor noi state, nu numai Ucraina și Republica Moldova, dar și statele din balcanii de Vest ca Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. 

Se știe că în trecut, UE a înregistrat întârzieri dificile și chiar „jenante” în decizii majore din cauza opoziției unei singure țări membre, notează Politico, potrivit G4Media.ro. Într-un asemenea caz, Cipru a amânat luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului din cauza preocupărilor din Nicosia cu privire la chestiuni legate de Turcia.

Ursula von der Leyen a vorbit despre ce înseamnă o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și dacă este doar în sectorul politicii externe.

Potrivit șefei Comisiei, „ar fi dificil de realizat”. Despre modificarea obligativității de unanimitate în alte domenii, von der Leyen susține că este imposibil să dea un răspuns scurt. Însă în domeniul politicii externe, șefa CE a asigurat că, potrivit propriei sale păreri, cerința unanimității nu este sustenabilă.

„În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza unui singur blocaj în dosare critice. Iar viteza cu care se întâmplă lucrurile… lumea vrea să audă vocea europeană. Viteza este prea mare pentru ca în mod constant, sau prea des, să nu fie auzită și văzută, din cauza blocării unuia. Prin urmare, acolo sunt cu adevărat convinsă că avem nevoie de votul cu majoritate calificată”, a precizat von der Leyen.