MENIU

Rusia NU scapă. UE a prelungit sancțiunile economice încă șase luni

Uniunea Europeană prelungește din nou sanțiunile împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a prelungit cu încă şase luni sancţiunile împotriva Rusiei, impuse încă din martie 2014, de când a anexat Crimeea și Sevastopolul. Sancțiunile prelungite până la sfârșitul lunii iulie 2020 vizează mai multe sectoare ale economiei ruse, printre care finanţele, energia şi apărarea.

 

Uniunea Europeană a prelungit cu încă şase luni sancţiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei şi implicarea în conflictul din estul separatist al Ucrainei, fiind astfel formalizată o decizie luată de liderii europeni la ultimul Consiliu European.

Aceste sancțiuni pot fi relaxate numai dacă sunt făcute progrese în aplicarea acordurilor de la Minsk, care prevăd, printre altele, respectarea încetării focului în estul separatist al Ucrainei şi retragerea armamentului greu.

Consiliul European a decis, joi, prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice impuse Rusiei.

„Astăzi, Consiliul European a prelungit sancţiunile care vizează anumite sectoare ale economiei Rusiei până pe 31 iulie 2020”, a anunțat Consiliul European.

„Decizia este urmarea unei informări a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, adresată Consiliului European pe 12 decembrie 2019, privind starea implementării Acordului de la Minsk, de care este legată decizia de menţinere a sancţiunilor. Dat fiind că Acordul Minsk nu este implementat în totalitate, Consiliul European a luat în unanimitate decizia politică de înnoire a sancţiunilor economice împotriva Rusiei”, mai transmite Consiliul European.

Măsurile vizează sectoarele financiar, energetic şi de apărare, precum şi domeniul bunurilor cu dublă utilizare. Sancţiunile au fost introduse pe 31 iulie 2014, ca reacţie la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Sancţiunile UE au fost adoptate iniţial pentru o perioadă de un an şi au fost prelungite apoi la fiecare şase luni, vizează mai multe sectoare ale economiei ruse, printre care finanţele, energia şi apărarea.

Astfel, unele bănci şi companii ruse au un acces limitat pe pieţele primare şi secundare de capital ale UE, sunt oprite tranzacţiile de export sau import de armament, precum şi exportul de produse cu dublă întrebuinţare, şi este restrâns accesul Moscovei la anumite tehnologii şi servicii sensibile ce pot fi utilizate în sectorul petrolier.

Sancțiunile economice prelungite prin această decizie includ:

- limitarea accesului la piețele de capital primare și secundare din UE pentru 5 mari instituții financiare ruse cu capital majoritar de stat și pentru filialele deținute în majoritate de acestea și stabilite în afara UE, precum și pentru trei mari societăți ruse din domeniul energiei și trei din domeniul apărării;

- impunerea de interdicții la export și la import în ceea ce privește comerțul cu arme;

- stabilirea unei interdicții la export pentru produsele cu dublă utilizare destinate unor scopuri militare sau unor utilizatori finali din domeniul militar din Rusia;

- restricționarea accesului Rusiei la anumite tehnologii și servicii sensibile care pot fi utilizate pentru producția și explorarea petrolieră.

„Consiliul European din 19 martie 2015 a legat durata sancțiunilor de punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk, care era prevăzută să aibă loc până la 31 decembrie 2015. Deoarece acest lucru nu s-a întâmplat, sancțiunile au fost menținute, se mai mai precizează în comunicat.

Uniunea Europeană a impus progresiv, din martie 2014, măsuri restrictive împotriva Rusiei. Aceste măsuri au fost adoptate ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și la destabilizarea deliberată a Ucrainei.

Consiliul a decis să înghețe activele unor persoane fizice responsabile pentru deturnarea de fonduri ale statului ucrainean

170 de persoane și 44 de entități fac obiectul înghețării activelor și al interdicției de călătorie, având în vedere că acțiunile acestora au subminat integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Aceste măsuri au fost prelungite ultima dată în martie 2019 până la 6 martie 2020.

Aceste măsuri au fost introduse în martie 2014. Au fost prelungite ultima dată în septembrie 2019, până la 15 martie 2020.