MENIU

RUSIA nu renunță la ȘANTAJ în războiul cu Ucraina: GAZPROM oprește gazele pentru un client european - Ce a invocat

Rusia nu renunță la șantaj în războiul cu Ucraina: Gazprom oprește gazele pentru un client european - Ce a invocat

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că nu va livra gaze unui important client european și a invocat o clauză de „forță majoră”. Anunțul vine la aproape 5 luni de război în Ucraina, declanșat de Federația Rusă.

Compania rusă Gazprom a declarat luni forţă majoră pentru livrările de gaze către cel puţin un client important din Europa, potrivit unei scrisori a Gazprom din 14 iulie, consultată luni de Reuters. Astfel că Gazprom nu va mai livra gaze clientului respectiv.

În scrisoare se spune că Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, nu şi-a putut îndeplini obligaţiile de furnizare din cauza unor circumstanţe ”extraordinare”, în afara controlului său.

Grupul rus a precizat că măsura de forţă majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva ce nu poate fi controlat, a intrat în vigoare pentru livrările începând cu 14 iunie.

O sursă comercială, citată de Reuters, susține că scrisoarea se referă la livrări prin conducta Nord Stream 1, rută majoră de aprovizionare către Germania şi nu numai.

Măsura anunțată de Gazprom va crește și mai mult tensiunile dintre Rusia şi Occident cu privire la invazia rusă a Ucrainei, acţiune pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”, notează Reuters.

Livrările de gaze ruseşti au scăzut pe rute majore, inclusiv prin Ucraina şi Belarus şi prin Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică. Nord Stream 1 se află în curs de întreţinere.

Uniunea Europeană și-a propus să înceteze utilizarea combustibililor fosili din Rusia până în 2027, dar doreşte ca livrările de gaze să continue deocamdată, până la renunțarea totală. 

Mai multe articole despre: