MENIU

Rusia nu oprește foametea și critică sancțiunile Occidentului: „Nu suntem idioți!” - Cine dă semnalul de la Kremlin

Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei

Rusia continuă să sfideze întreaga lume. Oficialii de la Kremlin nu acceptă sancțiunile „nebunești” impuse pentru invadarea Ucrainei și anunță că nu vor debloca exporturile de cereale până nu vor fi ridicate restricțiile economice.

Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni economice "nebuneşti" şi, în acelaşi timp, să se aştepte ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi Fostul preşedinte Dmitri Medvedev și actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei răspunde acuzațiilor de la Washington că șantajează întreaga lume prin criza alimentară.

„Nu merge aşa, nu suntem idioţi. Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile", a transmis Medvedev și a adăugat că „se aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali.

În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sancţiuni nebuneşti şi pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente”, a transmis Medvedev pe contul său de Telegram.

Reacția lui Medvedev, fostul premier al lui Putin, vine după ce secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Moscova, la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU găzduită de Statele Unite, că „a luat ostatică aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume".

Rusia şi Ucraina asigură 30% din aprovizionarea cu alimente a planetei.

"Nu mai blocaţi porturile Mării Negre! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor care transportă alimente în afara Ucrainei.

Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune", a mai spus Antony Blinken.

Statele Unite şi Rusia s-au învinuit joi pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul solicitând Moscovei să permită deblocarea exporturilor de cereale ucrainene în porturile de la Marea Neagră.

Guvernul de la Moscova susține în plus că nu invazia rusă în Ucraina a provocat criza alimentară, ci sancţiunile economice ale Occidentului. Rusia blochează în acest moment exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. Iar o mare parte a acestora este blocată în portul Odesa. Aici sunt blocate 25 de milioane de tone de cereale

Ucraina nu poate exporta produse agricole din cauza navelor de război rusești ce  blochează trecerea navelor comerciale în Marea Neagră. Astfel că pierde zilnic 170 de milioane de dolari prin blocarea a 90 de milioane de tone de cereale.

După ce a început războiul, Ucraina a reușit să exporte 1,9 milioane de tone de cereale în aprilie, în martie exporturile atingând doar 200 de mii de tone. Înainte de război, fermierii ucraineni exportau aproximativ 5 milioane de tone de cereale pe lună.