MENIU

Rusia, îngenuncheată după 3 luni de război în Ucraina? „Ofertă de pace” pentru Occident de la „urmașul” lui Putin

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei

Semnal de la Kremlin la trei luni de la invadarea Ucrainei. Un înalt oficial vorbește indirect despre o ofertă de pace din partea Rusiei, lansând în același timp avertismente grave la adresa Occidentului în „expansiunea sa militară” pentru dominația geopolitică în lumea întreagă. 

Este vorba de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate, considerat de mai mulți analiști drept succesorul lui Putin.

„Țările occidentale au subminat stabilitatea strategică în Europa și Orientul Mijlociu și au pus în pericol arhitectura securității în Regiunea Asia-Pacific, au destabilizat situația mondială în general”, a declarat Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în întâlnirea cu ambasadorii străini la Moscova.

Patrușev a recurs la aceeași retorică a Rusiei, folosită intens și de la începutul invaziei în Ucraina: „Occidentul este de vină, pentru că dorește să domine lumea”, „Vestul subminează stabilitatea strategică în Europa”. În același timp, urmașul lui Putin, cum este văzut de analiștii politici, a lansat, voalat, și „o ofertă de pace” în războiul din Ucraina, după ce Rusiei i s-a întors spatele, prin sancțiuni, de la decizia de invadare a Ucrainei a lui Putin în urmă cu trei luni.

Occidentul a folosit Ucraina pentru un „război nedeclarat” cu Rusia, susține Nikolai Patrușev, citat de TASS.

Secretarul Consiliului de Securitate a vorbit de pacea pe care o urmărește Rusia prin acțiunile sale în Ucraina și în general.

„În aceste condiții, țările care se străduiesc cu adevărat să asigure stabilitatea în interesul întregii lumi, inclusiv Rusia, sugerează dezvoltarea unei agende unificatoare pașnice, sigure, deschise și bazate pe cooperare, care să vizeze în cele din urmă dezvoltarea socio-economică a statelor. Totuși, acest lucru va fi dificil de realizat fără acțiune coordonată și concertată a întregii comunități mondiale", a comentat Patrușev, în fața ambasadorilor străini.

Discursul lui Patrușev este văzut de unii analiști politici ca un posibil prim pas de cedare din partea Rusiei în „operațiunea militară specială” începută în Ucraina pentru „eliberarea” țării prin „demilitarizare și denazificare”, cum a numit-o președintele Vladimir Putin.

Patrușev este cunoscut pentru opiniile sale agresive împotriva Occidentului și despre „nazismul” din Ucraina. Secretarul Consiliului rus de Securitate a vorbit deseori despre neonazismul promovat de occidentali în Ucraina în apropierea granițelor Rusiei.

În urmă cu numai o lună, când eșecul strategiei folosite de Rusia în Ucraina nu era atât de evidentă în invazia la scară largă, Patrușev spunea, când amintea de „denazificare, că scopul nostru este să distrugem <<capul de pod>> (Ucraina - n.red.) al neonazismului creat prin eforturile Occidentului în apropierea granițelor noastre”.

„Războiul declarat împotriva Rusiei, cu sancțiunile, a destabilizat brusc situația economică din întreaga lume. Multe țări se confruntă cu foametea. (...) Pe fondul apariției de noi centre de putere, lumea devine din ce în ce mai instabilă din cauza reticenței anumitor țări de a-și pierde dominația geopolitică. Aceste țări, sfidând interesele celorlalți, au ruinat în mod intenționat sistemul de stabilitate internațională care a trebuit să construiască și au ignorat propunerile de garantare a securității ale Rusiei. Ca urmare, stabilitatea strategică a fost perturbată în Europa și Orientul Mijlociu și arhitectura securității din Regiunea Asia-Pacific pusă în pericol. (...) Aceleași forțe se încăpățânează să devalorizeze puterea dreptului internațional în încercarea de a-l înlocui cu un fel de <<ordine bazată pe reguli>>, regulile celor care o creează, și nu ale întregii comunități mondiale”, a mai spus Patrușev, referindu-se în final la NATO: „au fost promovate proiecte benefice pentru a selecta câțiva pentru a crea noi blocuri militare-politice închise în diferite regiuni ale lumii”.