MENIU

Rusia ignoră apelurile comunității internaționale. Aleksei Navalnîi, arestat 30 de zile după ce a îndemnat la proteste

Vladimir Putin și Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi rămâne în arest cel puțin 30 de zile. Anunțul a fost făcut luni de purtătoarea sa de cuvânt. Decizia de arestare a liderului opoziției a fost luată în ciuda apelurilor ONU, UE și SUA, care au solicitat eliberarea sa imediată. Cu puțin timp înainte, Navalnîi le ceruse susținătorilor săi să iasă în stradă. 

”Instanța l-a arestat pe Navalnîi pentru 30 de zile, până la 15 februarie”, a scris Kira Yarmysh pe Twitter, potrivit hotnews.

Anunțul tribunalului privind arestarea sa a venit la scurt timp după ce Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi, într-o postare video, să iasă în stradă împotriva puterii, pentru viitorul lor. 

”Acești bandiți se tem cel mai mult ca oamenii să iasă în stradă (...) Atunci, nu vă fie frică, ieșiți în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi, pentru viitorul vostru”, a spus opozantul în înregistrarea făcută în sala de tribunal și difuzată pe rețelele de socializare.

Cel mai cunoscut critic al Președintelui Vladimir Putin a fost reținut duminică seară pe aeroportul din Moscova.

Acesta a revenit în țară din Berlin, la cinci luni după ce a fost otrăvit. În august, lui Navalnîi i s-a făcut rău într-un avion și, ulterior, a fost transferat în Germania. Analizele au arătat că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialiştii sovietici în scopuri militare. Rezultatele analizelor au fost confirmate și de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Autorităţile ruse neagă orice implicare în incident. În schimb, vor acum să îl ancheteze pe militantul anticorupție pentru că ar fi încălcat eliberarea condiţionată care i-a fost acordată după o condamnare, în 2014.

În urma arestării lui Navalnîi, Rusia riscă noi sancțiuni din partea comunității internaționale. Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și SUA au cerut eliberarea imediată a sa, însă apelurile sunt ignorate de autoritățile de la Moscova.