MENIU

Rusia a anunțat un plan ambițios pentru combaterea schimbărilor climatice în ziua în care SUA s-au retras din Planul Global pentru Mediu

Rusia a anunțat un plan ambițios pentru combaterea încălzirii globale

Vladimir Putin a semnat un decret care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 70% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990. Președintele Rusiei a solicitat guvernului să elaboreze și o strategie pentru dezvoltarea socială şi economică a țării, până în 2050, care să fie neutră din punct de vedere climatic. Anunțul a fost făcut în ziua în care SUA s-au retras oficial din Acordul de la Paris, despre care Donald Trump a spus că este ”nedrept” pentru economia țării sale.

Bogată în materii prime, Rusia se bazează masiv pe resursele sale de gaz şi ţiţei, fiind însă una dintre ţările cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon.

Aproape două treimi din pământurile din Rusia sunt permanent îngheţate. În zonele respective, dezgheţul ar putea duce la degajarea unor cantităţi enorme de carbon, care ar putea accelera mai mult încălzirea globală. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în special de faptul că permafrostul din Siberia se dezgheaţă şi degajă cantităţi enorme de gaz metan care dăunează climei. Rusia resimte efectele schimbărilor climatice şi prin temperaturile ridicate record înregistrate anual, incendiile de pădure şi inundaţiile puternice, notează Agerpres.

În aceeași zi, SUA au ieșit din Acordul de la Paris, așa cum a anunțat încă din 2017 Președintele Donald Trump. Perioada în care țara nu va mai face parte din acord va fi decisă însă după alegeri. Contracandidatul lui Trump, democratul Joe Biden, a promis că se va alătura Pactului Global pentru Mediu dacă va fi ales. Acesta și-a propus ca țara să atingă emisii zero nete până în 2050, în conformitate cu un plan de două miliarde de dolari pentru transformarea economiei.

Decizia privind retragerea din Acordul de la Paris vine în contextul în care SUA sunt al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume.

Acordul de la Paris, semnat în 2015, implică o acţiune fermă la nivel mondial pentru prevenirea creșterii temperaturilor cu mai mult de 1,5-2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.