MENIU

„Rotația semințelor”. Combinația sănătoasă care ajuta la echilibrarea hormonilor

Combinația de semințe care te ajută hormonal. Foto/Profimedia

Nutriționiștii Danica Thornberry și Jolene Brighten declara pentru goop.com că au folosit o metodă numită „rotația semințelor” timp de peste un deceniu în practică lor medicală.

Ele au descoperit că această modalitate de a include pe rând diferite tipuri de semințe în alimentația zilnică poate regla ciclul menstrual, poate îmbunătăți fertilitatea și poate reduce simptomele sindromului premenstrual.

 

Ce este „circuitul semințelor”?

 

Această modalitate de a include semințe sănătoase în alimentație presupune consumul a patru tipuri de semințe de-a lungul ciclului menstrual pentru a stabiliza hormonii. În prima parte a ciclului menstrul (faza foliculara) sunt incluse semințele de în și dovleac, iar în a două jumătate (faza luteală) sunt incluse semințele de susan și floarea soarelui. Toate semințele trebuie măcinate și combinate în proporție de 1 la 1.

 

Faza foliculara a ciclului menstrual include primele 14 zile ale ciclului menstrual, numărând din prima zi de menstruație. Faza luteală este formată din următoarele 14 zile, după ovulație.

 

Cum se prepară amestecul de semințe

 

Semințele pe care să le incluzi în alimentația ta trebuie să fie crude și măcinate.

 

Vei face două amestecuri de semințe: unul pentru faza foliculara, care începe în prima zi a menstrautiei, și al doilea pentru faza luteală, care începe imediat după ovulație (în aproximativ a 15-a zi de la menstruație).

 

Prepară amestecul de semințe de în și semințe de dovleac, pentru primele 14 zile. Macină în blender părți egale de semințe de în și semințe de dovleac (șapte linguri din fiecare).

 

În fiecare zi, timp de 14 zile, adaugă o lingură din amestecul de semințe de în și dovleac în mâncare, fie că este la micul dejun, prânz sau cină. Îl poți presară dimineață peste budincă de ovăz, îl poți adaugă în smoothie sau în salate.

 

Pentru a prepară amestecul de semințe de susan și semințe de floarea soarelui, necesar pentru următoarele 14 zile, macină 7 linguri din fiecare tip de semințe. Păstrează amestecul într-un borcan, la frigider. Adaugă în fiecare zi o lingură de semințe măcinate în mâncare.

 

De ce funcționează această metodă

 

Specialiștii spun că nu există studii care să dovedească eficientă acestei metode. Dar de-a lungul practicii medicale, cele două nutriționiste au descoperit că această combinație de nutrienți din semințe susține ciclul menstrual și echilibrează hormonii.

 

O teorie este aceea că fitoestrogenii care sunt prezenți în cantități mici în semințele de în și susan au beneficii pentru sănătatea hormonala. Aceștia echilibrează nivelul de estrogen de-a lungul ciclului menstrual și în perioada de perimenopauza. Brighten spune că semințele de susan ajută la echilibrarea nivelului de progesteron, ceea ce poate reduce inflamația din organism.

 

Zincul din semințele de dovleac ajută la dezvoltarea ovocitelor și a foliculului. Seleniul și vitamina E din semințele de floarea soarelui au efect antioxidant și ajută la implantarea embrionului, dacă încerci să rămâi însărcinată, iar în același timp echilibrează nivelul estrogenului.

 

„Atât semințele de în, cât și cele de dovleac sunt bogate în antioxidanți și acizi grași omega 3, care susțîn sănătatea sistemului reproducător. Folosim această metodă că pe o terapie adjuvantă”, adaugă Brighten.

 

„Într-o perioada de una până la două luni putem observă că rotația semințelor stabilizează hormonii femeilor”, spune Thornberry. Ea a observat îmbunătățiri în ceea ce privește simptomele sindromului premenstrual, mai puține simptome în cazul perimenopauzei și o fertilitate îmbunătățită.

SURSA

Mai multe articole despre:
combinatie seminte rotatia semintelor