MENIU

Românii scapă de drumurile lungi la medic: Când se poate depăși plafonul pentru analize - Anunțul lui  Alexandru Rafila

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății le promite românilor că nu vor mai pierde timpul pe drumuri pentru analize importante din cauza depășirii plafonului. Alexandru Rafila a anunțat joi că analizele preventive vor fi decontate și nu vor mai fi condiționate de plafon.

Românii ar putea face analize în scop preventiv, fără plafon. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila, joi, în conferință de presă. Ministrul Sănătății a explicat că o nouă prevedere din Contractul cadru cu Casa Națională de Asigurări prevede ca analizele făcute preventiv să poată depăși plafonul, astfel că vor putea fi făcute oricând, nu într-o anumită perioadă a lunii.

Astfel că românii nu vor mai fi puşi pe drumuri pentru a face analizele, pentru că plafonul se termină în primele zile ale lunii.

„Există în noul contract cadru o prevedere prin care analizele care sunt efectuate în scop preventive – pentru că ne dorim să avem o depistare cât mai rapidă a bolilor. Pacienţii au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv, analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul. Nu mai sunt legate de plafon”, a anunțat ministrul Al. Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că va fi nevoie de programare la medicul de familie pentru analize și investigații.

„Trebuie să înţelegem că pentru fiecare tip de afecţiune – aici probabil trebuie să reglăm şi cu medicii de familie – încât să existe o programare a pacienţilor către investigaţii, pentru că peste tot în lume există ceea ce noi numim liste de aşteptare. E bine ca omul să meargă la analize când este planificat. Planificarea sigur că este o chestiune pe care trebuie să o rezolve Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în prevederile contractuale pe care le are, pe de o parte, cu medicii şi, pe de altă parte, cu laboratoarele”, a mai spus ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a reamintit importanța prevenției în monitorizarea afecțiunilor de care suferă fiecare pentru o stare de sănătate a românilor cât mai bună, în prezent aceasta fiind „acceptabilă”.

„Este o stare de sănătate acceptabilă, dar starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă (…) dezvoltăm programele de prevenţie, care pacienţii, oamenii – pentru că atâta timp cât sunt sănătoşi nu sunt pacienţi – merg să îşi controleze starea de sănătate şi depistare bolilor este precoce, depistarea bolilor este mult mai uşoară şi asta îmbunătăţeşte foarte mult calitatea vieţii, speranţa de viaţă şi durata vieţii sănătoase”, a mai spus Al. Rafila.