MENIU

Românii - pe ULTIMUL loc în UE la căutarea online a informațiilor legate de sănătate

România, pe ultimul loc în UE la căutarea de informații online despre sănătate

Românii nu caută informații despre sănătate pe internet! Este concluzia unui sondaj Eurostat, potrivit căruia, țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la căutarea online a informațiilor legate de sănătate în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de coronavirus, care a ucis până acum 2,8 milioane de oameni dintre cele 132,44 de milioane confirmați cu COVID-19.

 

Peste jumătate dintre cetățenii din Uniunea Europeană, adică unul din doi, cu vârste între 16 şi 74 de ani, au declarat că în 2020 au căutat informaţii online legate de răni, boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii, însă în România ponderea celor care au căutat astfel de informaţii online este de doar 28%, cel mai mic procent din UE, arată datele publicate marţi de Biroul de statistică al comunității europene - Eurostat.

În același timp, 20% dintre cetățenii UE au raportat că au apelat la programări online la medic.

Mult mai puțini - 13% - au accesat alte servicii de sănătate prin intermediul unui site web sau al unei aplicații în loc să facă o vizită la spital sau la un cabinet  pentru o consultație, în timp ce 11% dintre cetățeni și-au accesat online dosarele medicale personale.

Cele mai interesate de informații online despre sănătate au fost Finlanda și Olanda, iar la polul opus se află țara noastră, în tandem cu Bulgaria.

Informațiile online despre sănătate sunt populare în țările nordice, Finlanda fiind pe primul loc, unde 77% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au accesat pe internet subiecte legate de sănătate, urmată de Olanda - 76%, Danemarca - 72% şi Germania - 70%. Un interes crescut, de aproape 80% și peste au și cei din Norvegia, Islanda și Suedia, țări care nu fac parte din comunitatea UE. Media la nivelul UE la căutarea informațiilor medicale este de 55%.

În schimb, cele mai neinteresate de astfel de informații pe internet sunt în România (28%), Polonia (43%), Italia (35% potrivit datelor raportate pentru 2019), Bulgaria (29%) și România (28%), pe ultimul loc.

 

În ultimii 10 ani, numărul celor care caută informații medicale online a crescut în marea majoritate a statelor membre ale UE. Cehia și Cipru raportează cea mai mare creștere a căutării de informații de sănătate online.

Cele mai mari creşteri la obținerea de informații medicale pe internet în ultimul deceniu au fost în Cehia (o creștere de 41 de puncte procentuale), Cipru (40 de puncte procentuale), Spania (34 puncte procentuale), Irlanda şi Croaţia (amânouă țări cu 33 de puncte procentuale).

Nivelul din țara noastră a crescut în ultimii 10 ani, dar doar cu 9 puncte procentuale.