MENIU

Românii nu mai fac față valului de scumpiri! 50% dintre oameni: Criza ne afectează pe zi ce trece

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Românii nu mai fac față valului de scumpiri! Jumătate dintre oameni spun că în ultimul an situația financiară s-a înrăutățit de pe o zi pe alta, iar aproape 40% se așteaptă ca în următoarea perioadă situația să devină și mai critică. Cea mai mare temere a românilor este creșterea prețurilor la energie. Unii oameni sunt nevoiți să se împrumute ca să-și achite toate cheltuielile. 

Rata inflației a depășit pragul de 15 procente, iar traiul zilnic devine tot mai scump. Jumătate dintre români mărturisesc că abia le ajung banii pentru cheltuielile lunare, iar de economii nici nu poate fi vorba. Cea mai mare frică a românilor este creșterea prețurilor la energie și gaze care ar putea duce la un nou val de scumpiri.

Pensionar: Bani deoparte, sub nicio formă... Întreținere, cheltuielile, gazele, alimentele care sunt foarte scumpe. Când se va liberaliza complet piața gazelor și a energiei, asta mă sperie fantastic. Când o să vină factura la gaze 400-500 de lei și la lumină 300-400 de lei.

Reporter: V-ați permite să le plătiți?  

Pensionar: Trebuie să fac sacrifiu, mă strâng din altă parte, de la alimente, și trebuie să plătesc.

Pentru mulți dintre români singura soluție rămâne împrumutul. Și cum dobânzile la bănci sunt uriașe și nu și-ar permite plata ratelor, oamenii apelează la casele de ajutor reciproc.

Reporter: Pentru ce vă împrumutați?

Pensionar: Să ne ajungă la întreținere, la medicamente, să facem niște cumpărături, că te duci cu 500 de lei și nu iei nimic.

Reporter: Ce sumă ați luat?

Pensionar: 5000 de lei.

Cele mai recente date arată că cea mai mare parte din buget merge către mâncare. Un studiu arată că în țara noastră coșul zilnic (intra carton) este mai scump decât în alte state europene. Dacă în România prețul pentru un kilogram de cartofi este de 4 lei, în Germania, prețul acestuia nu depășește 3 lei.

Alimentele s-au scumpit într-un an cu 15,5%. 

Mai multe articole despre:
scumpiri saracie