MENIU

Românii de la sate au rămas fără farmaciști. Ajung să parcurgă zeci de kilometri pentru fiecare urgență

Situație la limită în farmaciile din România. Deficitul de farmaciști a devenit o problemă națională, iar cea mai mare lipsă se simte la sate, unde punctele de desfacere și angajații aproape că nu există. Locuitorii din zonele rurale fac și 60 de kilometri ca să cumpere o banală pastilă de răceală sau medicamente de pe rețetele compensate, iar problema pare să nu aibă, momentan, o rezolvare. 

Zeci de kilometri pentru fiecare urgență. Este calvarul prin care trec vârsticii din satele de munte ale Mehedințiului, ca să cumpere medicamentele de care au nevoie zi de zi.

„-Noi nu avem de aici absolut nimic, toata lumea merge la Severin.

- Cati câți kilometri faceti?

- 27 dus 27 intors,” povestește un sătean.

„Vrei o reteta? dimineața pe autobuz și seara te întorci inapoi,” spune un alt sătean despre condițiile incredibile în care sunt nevoiți să facă rost și de cel mai banal tratament.

Proprietarii farmaciilor spun că nici măcar pentru punctele pe care le deschid în orașe nu sunt specialiști. După absolvire, noii farmaciști nu iau în considerare orașele mici, ci aleg orașele mari sau pleacă direct în străinătate.

„Nu termină suficieți la Craiova și oamenii nu sunt dispuși să se relocheze,” spune Valerica Palea, farmacist.

Iar motivele par să fie bine întemeiate.

„Marea majoritate a farmaciștilor rămân în orașele unde studiază, partr din ei pleacă în exterior motivați de un venit mai mare, mai bun, mai sigur,” spune Tania Sârbu, farmacist.

În Mehedinți, un singur farmacist lucrează pentru 1700 de locuitori - o situație la limită atât pentru angajat, cât și pentru clienți. În alte state, situația este complet diferită

„În alte state exista niste scheme de susținere a farmaciilor și farmaciștilor mai ales din zonele în care e esențială asistența farmaceutică și medicală,” a declarat Adelina Stoian, purtător de cuvânt Colegiul Farmaciștilor.

În satele cu probleme din Mehedinți, în cel mai fericit scenariu, se află câte un punct de desfacere sub forma unei drogherii. Programul de lucru este, însă, limitat - de două sau trei zile pe săptămână.  

Mai multe articole despre:
farmacisti sate romania urgente medicale farmacie