MENIU

Românii, cei mai scunzi din Europa - studiu

Românii, cei mai scunzi din Europa

Către sfârşitul lunii lui Cuptor, au fost publicate în mass-media din Occident rezultatele „incendiare” – cum ar fi titrat canalele TV din România, dacă ar fi preluat ştirea – ale unei cercetări realizate de către Imperial College (Londra), la care au participat 800 de specialişti. Cercetarea a constat în analiza statisticilor oficiale din 187 de ţări, referitoare la înălţimea bărbaţilor şi a femeilor, la nivelul anului 2014 (vezi NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC)”, eLife, 26 iulie 2016).

În cele ce urmează voi încerca să arăt care este locul României în clasamentul mediei de înălţime a poplaţiei din ţările europene şi din lume. Totodată, voi pune în discuţie şi factorii care, conform specialiştilor, influenţează creşterea în înălţime a oamenilor.

Statura românilor: comparaţie cu populaţia din alte ţări europene

Atât la bărbaţi, cât şi la femei, înălţimea medie în cele 31 de ţări europene cuprinse în cercetare variază semnificativ. Din motive justificate, nu au fost incluse în cercetare 13 ţări din Europa: Albania, Andora, Cipru, Elveţia, Irlanda, Liechtenstein, Macedonia, Malta, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, San Marino, Vatican. Pentru aceste ţări nu existau date privind înălţimea populaţiei în 1914 şi deci nu se putea releva creşterea medie a populaţiei într-un interval de 100 de ani, aşa cum îşi propuseseră cercetătorii.

La bărbaţi, diferenţa dintre cei mai înalţi şi cei mai scunzi este de aproape10 cm(Olanda:182,5 cm; Portugalia:172,9 cm). Ca o curiozitate, semnalăm că înălţimea medie a bărbaţilor din Portugalia, cei mai scunzi europeni, este mai scăzută cu3 cmdecât media taliei femeilor din Letonia (169,8 cm), cele mai înalte femei din Europa.

Înălţimea medie a românilor este de174,7 cm, plasându-ne, ne place sau nu, pe locul 29, mai clar, pe penultimul loc din clasamentul european. Sub noi, în clasament, ca medie a înălţimii, se situează Turcia şi Portugalia. Între noi şi cei mai înalţi europeni diferenţa este de aproape 8 cm.

Înălţimea medie a româncelor ne împinge pe penultimul loc în clasament. Ca medie, femeile din România (162,7 cm) sunt mai scunde decât femeile din Letonia (169,8) cu7 cm. Le întrecem în înălţime doar pe turcoaice (160,5 cm).

Citeşte mai mult pe cotidianul.ro

Mai multe articole despre:
înălţime statură