MENIU

România, țara deșeurilor. Încă 22 de tone descoperite la frontierele din vestul țării

Foto arhivă

Peste 22 tone de deşeuri din aluminiu şi combine frigorifice uzate au fost oprite să intre în ţară în Punctele de Trecere a Frontierei Vărşand şi Borş.

Poliţiştii de frontieră arădeni şi bihoreni, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au luat măsura nepermiterii intrării în ţară pentru două mijloace de transport, unul încărcat cu peste 14.000 de kilograme de deşeuri din plastic şi componente electronice, iar celălalt cu 8.000 de kilograme de deşeuri constând în combine frigorifice uzate.

Primul transport interzis a ajuns în data de 2 iulie 2021, în PTF Vărşand. Automarfarul era condus de un cetăţean român, în vârstă de 63 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri din plastic şi componente electronice.

„În urma analizei documentelor prezentate la controlul de frontieră, s-a constatat faptul că încărcătura supusă controlului nu îndeplineşte condiţiile legale de intrare pe teritoriul ţării, şoferul neavând documentaţia necesară prevăzută de lege pentru transferul de deşeuri. În total, vehiculul transporta 14.697 de kilograme de deşeuri”, se arată în comunicat.

Cel de-al doilea autovehicul a fost întors din drum în data de 3 iulie 2021. Poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Borş au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean român, în vârstă de 46 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoţire a mărfii, combine frigorifice de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 8.000 de kilograme de combine frigorifice uzate care erau de fapt deşeuri, încărcătură pentru care şoferul nu a prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru transferul de deşeuri. În ambele cazuri, autorităţile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mijloacelor de transport în cauză şi a mărfurilor transportate”, a declarat, în comunicat, purtătorul de cuvânt al I.T.P.F Oradea, Laura Bondar. 

Mai multe articole despre: