MENIU

România, sub zăpadă! Drumuri şi şcoli închise, oameni morţi din cauza gerului, maşini îngropate

România, sub zăpadă! Drumuri şi şcoli închise, oameni morţi din cauza gerului, maşini îngropate

Drumuri naţionale şi autostrăzi blocate, dar şi zeci de şoferi înzăpeziţi pe şoselele din România. Dezastru este şi în Bucureşti - Capitala s-a pierdut, miercuri, în nămeţi. Drumarii nu au deszăpezit străzile, iar trotuarele şi staţiile de autobuz nici nu s-au văzut din zăpadă. Ba mai mult, pietonii au împărţit şoseaua cu maşinile, punându-şi viaţa în pericol. Între timp, a venit şi sfatul de la autorităţi: "Staţi acasă!"

Maşini blocate în parcări, trotuare acoperite de nămeţi şi oameni nevoiţi să meargă pe carosabil. Aşa a arătat Bucureştiul, în ciuda asigurărilor date de autorităţi, care spuneau că situaţia este sub control. Realitatea din stradă a fost dezolantă. Miercuri dimineaţa, la prima oră, primarul general al Capitalei i-a sfătuit pe bucureşteni să stea acasă cel puţin până la prânz.

"Bucureştiul nu e blocat. Se poate circula cu RATB-ul. Dacă nu trebuie să ajungă urgent oriunde, să renunţe la călătorie măcar până la prânz, pentru că atunci se va putea interveni mai eficient, nu doar pe bulevarde, ci şi pe secundare", a spus Gabriela Firea.

Ninsoarea şi vântul puternic au făcut prăpad, de altfel, în mai multe judeţe din ţară. În Constanţa, zeci de maşini au rămas blocate în nămeţi. Salvatorii au reuşit după 18 ore de intervenţii să deblocheze autoturismele. Şi în Tulcea şi Buzău, mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, iar maşinile au rămas în zăpadă. Şoferii şi pasagerii au fost duşi până la urmă în adăposturi.

Zeci de drumuri și autostrăzile A2 și A4, închise. Lista rutelor afectate

Toate drumurile nationale şi judetene din Brăila au fost închise din timpul nopţii. Din cauza viscolului, vizibilitatea a fost extrem de redusă, iar utilajele de deszăpezire au făcut cu greu faţă. Mai mulţi brăileni care au ieşit din tura de noapte de la o fabrică din oraş s-au văzut nevoiţi să mearga pe jos până acasă.

Mai mulţi oameni au murit, până acum, din cauza gerului. Un bărbat de aproximativ 40 de ani a fost găsit mort în zăpadă, în sectorul 5 al Capitalei. O situaţie similară şi în Vaslui, unde un bărbat de 68 de ani a murit. Au existat şi cazuri de salvări la limită. La Dumbrăveni, în judeţul Constanţa, un bărbat de 77 de ani, cu probleme cardiovasculare, a fost preluat de un elicopter SMURD, iar în Ialomiţa, ambulanţele au ajuns însoţite de freze la un bărbat de 76 de ani căzut în zăpadă. În judetul Tulcea, pompierii şi un paramedic au preluat un bărbat bolnav de 49 de ani. Acesta a fost transportat cu ajutorul unei şenilate la Spitalul de Urgenţă din Tulcea.

Ministerul Educaţiei: Cursurile, suspendate, joi, şi în Ialomiţa, cu excepţia unor grădiniţe. În total, şcolile sunt închise în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti

Ministerul Educaţiei a anunţat, miercuri seară, că joi cursurile vor fi suspendate total în Ialomiţa (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiile Slobozia, Urziceni şi Feteşti), Dâmboviţa, Brăila, Giurgiu, Maramureş, Buzău, Tulcea, Vrancea, Ilfov, Călăraşi, Constanţa şi în municipiul Bucureşti.

Vineri, cursurile vor fi supendate total în Ialomiţa (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiile Slobozia, Urziceni şi Feteşti), Brăila, Giurgiu, Maramureş, Buzău, Vrancea, Ilfov, Călăraşi, Constanţa şi Bucureşti.

De asemenea, cursurile şcolare vor fi suspendate parţial, joi, în Galaţi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural şi din oraşele Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti), Vâlcea (Liceul "Constantin Brâncoveanu” Horezu, Şcoala Gimnazială Milcoiu) Cluj (Grădiniţa PP Mămăruţa Cluj-Napoca - structura 2, Şcoala Gimnazială Beliş), Covasna (Şcoala Gimnazială "Horn David” Comandău), Iaşi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural), Arad (Şcoala Gimnazială "Sabin Manuilă” Sâmbăteni), Caraş-Severin (Grădiniţa PN Feneş, Grădiniţa PP 3 Caransebeş, Şcoala cu clasele I-IV Ineleţ, Şcoala cu clasele I-IV Dobraia, Şcoala Gimnazială Copăcele şi Şcoala Gimnazială Dognecea), Olt (65 de unităţi de învăţământ), Alba (Şcoala Gimnazială Berghin, Şcoala Gimnazială Şugag, Şcoala Gimnazială Poşaga de Jos, Şcoala Gimnazială Şpring), Satu Mare (o unitate de învăţământ), Hunedoara (Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul” Vulcan)

Tot parţial vor fi suspendate cursurile şi vineri în Galaţi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural şi din oraşele Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti), Iaşi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural), Caraş-Severin (Grădiniţa PN Feneş, Grădiniţa PP 3 Caransebeş, Şcoala cu clasele I-IV Ineleţ, Şcoala cu clasele I-IV Dobraia, Şcoala Gimnazială Copăcele şi Şcoala Gimnazială Dognecea), Alba (Şcoala Gimnazială Berghin, Şcoala Gimnazială Şugag, Şcoala Gimnazială Şpring), Olt (65 de unităţi de învăţământ), Alba (Şcoala Gimnazială Berghin, Şcoala Gimnazială Şugag, Şcoala Gimnazială Şpring)), Satu Mare (o unitate de învăţământ), potrivit datelor actualizate de Ministerul Educaţiei, miercuri, la ora 18.00.

Poşta Română anunţă ÎNTÂRZIERI

Condiţiile extreme afectează grav şi traficul poştal, care va fi îngreunat până pe 22 ianuarie! Probleme cu livrările vor fi atât la nivel naţional, cât şi internaţional, dar şi pentru importuri şi exporturi. Oficial, Poşta Română nu a comentat informaţiile din comunicat, însă surse din companie citate de Realitatea TV susţin că e posibil ca livrările să întârzie până la sfâşitul lunii ianuarie. Totuşi, deocamdată nu se anunţă probleme cu privire la distribuţia pensiilor sau alocaţiilor pentru copii. 

Mai multe articole despre:
meteo prognoză meteo vremea în Bucureşti