MENIU

România se înarmează puternic! Cum arată tancurile Abrams, cumpărate după blindate, sisteme de rachete și obuziere

România se înarmează puternic! Cum arată tancurile Abrams, cumpărate după blindate, sisteme de rachete și obuziere

După contractul istoric de 6,5 miliarde de dolari pentru avioanele F-35, statul român vrea să cumpere și tancuri Abrams. 54 de astfel de mașinării moderne de război ar urma să achiziționeze România de la americani pentru suma de 2,5 miliarde de dolari. Pe lângă avioanele F-35 și tancurile Abrams, România a mai cumpărat blindate, sisteme de rachete și obuziere în valoare de 10 miliarde de dolari în acest an. România a cheltuit pe armament anul acesta peste 17 miliarde de dolari. 

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare din Statele Unite anunță că a aprobat vânzarea tancurilor Abrams către România. Utilajele militare sunt dotate cu mitraliere, diverse tipuri de muniție și echipamente de suport.

Inițial, Parlamentul României a aprobat solicitarea Ministerului Apărării pentru tancurile Abrams încă din luna mai, însă costurile erau de 1,1 miliarde de dolari. Ministerul Apărării transmite că tot cu această sumă vor fi cumpărate cele 54 de tancuri americane.

Tancurile M1A2 Abrams au fost folosite în războiul din Irak și fac parte din a treia generație de tancuri principale ale armatei americane. Este cel mai modern tanc de luptă din lume cu 1.500 de cai putere. Mitralierele pot trage până la 850 de cartușe pe minut.

Astfel, România ar putea deveni al doilea operator de tancuri Abrams în Europa după Polonia. Anul trecut, Guvernul de la Varșovia a semnat un acord de 5 miliarde de dolari pentru 250 de astfel de tancuri.

În urmă cu două luni, statul român a cumpărat și 32 de avioane performante F-35 cu suma de 6,5 miliarde de dolari.

Pe lângă avioanele moderne F-35 și tancurile Abrams, România a mai cumpărat anul acesta sisteme de rachete de apărare antiaeriană, blindate și obuziere de aproape 10 miliarde de dolari. 

Mai multe articole despre:
tancuri romania armata blindate