MENIU

România, „ROȘIE”, în următoarele 2 săptămâni, din cauza COVID-19 - Avertisment ferm de la Centrul European al Bolilor

România, „ROȘIE”, în următoarele 2 săptămâni - Avertisment ferm de la Centrul European al Bolilor

Un avertisment clar pentru România vine de la Centrul European al Bolilor în legătură cu pericolul valului 5 de coronavirus. Prognoza pentru următoarele două săptămâni, pe baza datelor oficiale transmise de țara noastră, arată că, exact de sărbători, spitalele vor începe să se umple de noi cazuri de COVID-19, în condițiile răspândirii rapide a epidemiei, accelerată de OMICRON. 

Semnalul de alarmă a fost transmis cu toate că dacă datele oficiale transmise de țara noastră arată că la nivel european stăm bine, fiind în urmă cu numai două săptămâni singura „pată portocalie” din Europa. Noul val OMICRON de coronavirus care a provocat creșteri uriașe de infectări în restul țărilor a început să se manifeste și în România. Se știe că oficial au fost depistate 25 de cazuri cu noua tulpina OMICRON, ultimele fiind anunțate chiar joi, în timp ce mai sunt în așteptare două suspiciuni la pacienți din Iași în acest moment.

În cel mult trei săptămâni, noul val epidemic 5 va cuprinde total România, potrivit estimărilor specialiștilor. Confirmarea a venit de la ministrul de Interne, Lucian Bode, joi, după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat, repetat, mai multe avertismente în legătură cu declanșarea valului înainte de Anul Nou. 

Majoritatea țărilor din Europa, inclusiv Rusia, sunt colorate în roșu închis, adică nivelul este „foarte îngrijorător”, în urma avansului OMICRON în teritoriile din continent. Noul val epidemic avansează accelerat, iar majoritatea țărilor au luat deja măsuri dure restrictive, în paralel cu accelerarea vaccinării și folosirii certificatului verde. Cu toate acestea, certificatul COVID românesc nu va fi impus și la locul de muncă, decizia politică urmând să fie anunțată în aceste zile, în pofida recomandărilor specialiștilor și ale ministrului Rafila. În România, restricțiile au fost relaxate de 1 decembrie, iar certificatul verde este folosit în prezent doar pentru accesul la mall, restaurant și alte evenimente. 

Pe harta COVID publicată joi de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), România este portocalie, cu regiunea sud-vest verde, însă regiunea București-Ilfoveste deja roșie, adică a ajuns deja la nivelul nivelul 3 din 4 de îngrijorare, din punct de vedere epidemiologic.

ECDC a stabilit 4 grade ale situației epidemiologice, colorate în funcție de cât de îngrijorătoare este situația în diferitele regiuni din Europa, în verde, portocaliu, roșu și roșu închis. Roșu înseamnă că situația din respectiva regiune este „îngrijorătoare”, relatează G4Media.ro.

Sursă: ECDC

Deși media ratei de infectare la nivel național este subunitară, de 0,58, ultimele date de la Institutul de Sănătate Publică arată creșterea numărului de infectări. Până la data de 19 decembrie 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 92%, iar evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, la 75,4% dintre cazuri. 

În același timp, numărul de reproducție, replicare R, al virusului, a devenit supraunitar, potrivit calculelor statistice realizate de la începutul epidemiei COVID-19 în România de graphs.ro, notează G4media.ro. Potrivit ultimelor date, R era deja 1,01 la începutul săptămânii, pe 19 decembrie, astfel că epidemia crește deja în intensitate.