MENIU

România mai așteaptă un an până la IMUNIZAREA colectivă la noul coronavirus. Măsurile de protecție, RESPECTATE până atunci

Pragul de imunizare colectivă va fi atins în România spre sfârșitul anului viitor, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare privind combaterea infecției cu SARS-CoV-2. Până la acel moment, măsurile de protecție, adică purtarea măștii, distanțara socială, trebuie să fie respectate în continuare.

 

Medicul Valeriu Gheorghiță apreciază că abia la sfârșitul anului viitor se poate atinge nivelul de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, pentru ca vaccinarea să conducă la încheierea pandemiei.

„Dupa jumătatea anului viitor s-ar putea ajunge la acest procent de imunizare, cu condiția să avem un nivel de acceptare din partea populației", a declarat Gheorghiță, duminică seară, la un post TV.

Citește și Care este rata de imunizare la COVID-19 în România, la opt luni de la izbucnirea epidemiei. Anunțul ministrului Sănătății

Aceasta a mai afirmat că „foarte probabil că imunitatea post-vaccinală va fi mult mai mare decât imunitatea după boală”.

„Până în momentul în care noi vom atinge nivelul de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție, pentru că, prin această solidaritatea socială, noi putem limita foarte mult răspândirea acestui virus”, a atras atenția medicul Valeriu Gheorghiță. 

Citește și Cum va putea fi imunizată toată populația României prin vaccinarea antiCOVID-19? Ce spun specialiștii străini despre „imunitatea de turmă”

„Dar, dacă ne vom limita doar la respectarea unor măsuri de prevenție fără adoptarea unei strategii de vaccinare, nu vom putea pune punct într-un viitor rezonabil acestei pandemii”, a adăugat acesta.

Măsurile de prevenție, de protecție nu vor dispărea însă imediat după vaccinare, ci după ce va fi atins pragul de imunizare colectivă, mai spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Da, categoric, este important pe mai departe să respectam masurile de preventie.

Însă la un moment dat, aceste măsuri de prevenție vor fi ușor-ușor retrase atunci când se va atinge pragul de imunizare colectivă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.