MENIU

România încalcă angajamentul cu NATO. Dezvăluire explozivă

România nu a reușit să cheltuie 2% din PIB pentru Apărare, așa cum s-a angajat în fața partenerilor NATO, a anunțat Realitatea TV.

România nu a reușit să cheltuie 2% din PIB pentru Apărare, așa cum s-a angajat în fața partenerilor NATO. Anul trecut, Armata a avut la dispoziție puțin peste 18 miliarde de lei. Banii n-au fost cheltuiți în totalitate.

Execuția bugetară preliminată pe anul trecut arată că s-a cheltuit doar 1,89 la sută din PIB pentru Apărare, se arată într-un răspuns al MAPN pentru Realitatea TV.

"Sumele nu au fost cheltuite în totalitate din cauza unor proceduri de achiziție amânate", spun oficialii din Ministerul Apărării.

"După aproape un deceniu, România a reuşit să contracareze subfinanţarea Armatei, alocând Apărării 2 % din PIB şi va continua să facă acest lucru până în 2026. În termeni absoluţi, sumele vor creşte de la an la an, luând în calcul indicii de creştere economică reflectaţi în PIB.

2018 a fost al doilea an consecutiv în care bugetul M.Ap.N. a fost de două procente din Produsul Intern Brut. Astfel, la data de 31 decembrie bugetul M.Ap.N. a fost de 18.185.459 mii lei, iar execuţia bugetară preliminată pe anul trecut a fost de 1,89 la sută din PIB. Sumele nu au fost cheltuite în totalitate din cauza unor proceduri de achiziţie amânate" a fost răspunsul adresat postului Realitatea TV.

Mai multe articole despre:
Apărare pib 2% pib apărare