MENIU

România, în proces de deşertificare

Zece judeţe ale României vor deveni aride în următorii douăzeci de ani şi multe culturi de plante vor dispărea. Este concluzia unui studiu realizat de 13 institute europene de pedologie şi meteorologie.

Conform specialiştilor, jumătatea sudică a continentului european va suferi schimbări climatice drastice ca urmare a încălzirii globale.

Conform studiului, producţia de cereale din cele 10 judeţe, situate cu precădere în sudul ţării va scădea cu 40%. Judeţele cel mai puternic afectate de schimbările climatice sunt Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Teleorman, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Vrancea.

Conform cercetărilor, se arată că schimbările climatice se manifestă deja şi vor continua să se accentueze până la finalul secolului. În Olt 70 de mii de hectare s-au transformat în nisip. Cele mai mari probleme sunt în sudul judeţului, în zona localităţilor Sadova, Dăbuleni, Mârşani şi Desa, unde solul este nisipos şi nu mai reţine apa.

"Schimbările climatice sunt evidente, iar la noi s-au evidenţiat prin inundaţiile catstrofale din anii trecuţi, România s-a angajat prin tratatul de la Kyoto să reducă emisia de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon la jumătate. Din acest motiv întreaga Uniune Europeană are un program pentru reducerea emisiilor de gaze până în 2020", a afirmat ministrul Mediului, Sulfina Barbu
Mai multe articole despre:
deşertificare