MENIU

România, dependentă de importuri pe toate planurile: Jumătate din carnea de porc e adusă din afară - Agricultorii sunt disperați

România, dependentă de importuri

România este dependentă de importuri pe toate planurile. Inclusiv alimente de bază de pe mesele românilor sunt din import. Aducem din afară aproape jumătate din carnea de porc pe care o consumăm și nici când vine vorba despre energie nu stăm prea bine. Agricultorii sunt disperați și spun că, pe fondul scumpirilor, este posibil ca producția să scadă în continuare.

Producția de alimente a scăzut îngrijorător în ultimii ani și am ajuns să depindem de importuri ca să putem asigura consumul. Producem doar puțin peste jumătate din carnea de porc pe care o consumăm și mai puțin de 35% din zahăr. Nici când vine vorba de lactate, ouă, ulei, fructe sau legume nu scăpăm de importuri.

Cu toate că cei mai mulți apreciază gustul și calitatea produselor autohtone, românii nu cred că producția internă este suficientă pentru a umple tarabele din piețe și rafturile magazinelor.

O mare problemă de care se lovesc producătorii este prețul energiei și cel al îngrășămintelor. În ultimii ani, focarele de pestă porcină au scăzut producția de carne de porc care acum acoperă doar jumătate din consum, în condițiile în care în anul 2015 acoperea 70%. 

Până când autoritățile vor găsi o soluție pentru a încuraja producția, produsele de pe mesele românilor vor fi în continuare aduse în mare parte din afară. În 2021, țara noastră importa 70% din produsele de la raft. 

NU PRODUCEM SUFICIENT
- carne de porc - 55,3%
- zahăr - 34,9%
- produse lactate - 86,4%
- ouă - 96,8%
- ulei vegetal - 84%
- fructe - 68,5%
- legume - 77,2%
SURSA: Institutul Național de Statistică 

Mai multe articole despre:
importuri alimente energie