MENIU

Ungaria, mult peste România în topul celor mai mari firme din Europa de Est

<p>Clasament Coface</p>
<p>Clasament Coface</p>

Companiile din România sunt surclasate categoric de firmele din Ungaria, ca valoare a cifrei de afaceri și ca număr de angajați în corporații, cu toate că numărul de locuitori și suprafața sunt de partea țării noastre.

Cea mai mare companie din România (Dacia) se situează abia pe locul 16 în topul celor mai mari companii din Europa Centrală și de Est (CEE), în timp ce firme din Ungaria ocupă atât locul 2 (cu gigantul petrolier Mol), locul 6 (cu Audi Hungary) cât și poziția 11 în clasament (General Electric Ungaria). 

Polonia deține cele mai multe companii mari din regiune (176), urmată de Ungaria (73), în timp ce România se află pe poziția a patra (cu 59 de firme în top 500), după Cehia, potrivit unui studiu Coface.

După Dacia, a doua cea mai mare companie românească (OMV Petrom) este abia pe locul 22 în topul celor mai mari firme din CEE, iar OMV Marketing pe locul 27.

Top 3 tari: Pozitia de lider ii revine Poloniei, urmata de Ungaria, cu cea mai mare rata de crestere, iar pe locul trei, Republica Ceha in revenire

In total, primele trei tari reprezinta mai mult de 61% din toate companiile din clasament.

Polonia ramane cel mai mare jucator din Top 500 CEE cu 176 de companii. Acestea reprezinta 40% din intreaga cifra de afaceri a ratei CEE Top 500. Rata de ocupare a fortei de munca in Polonia a crescut cu +2,5%, valoare care depaseste cresterea la nivel regional de +1,7%. Aceasta se datoreaza dezvoltarii pozitive din sectorul comertului cu amanuntul si cu ridicata.

Locul al doilea merge in Ungaria cu 73 de firme (+3 sau +4,3%). Aceste companii si-au crescut veniturile cu +5,6%, care este aproape triplu fata de rata totala de crestere din studiul Top 500 CEE (+2,1%). Economia maghiara a crescut cu +3,6% in 2014 - cea mai mare rata de crestere din intreaga regiune CEE.

Republica Ceha completeaza podiumul cu 65 de jucatori, care arata o crestere impresionanta a sase companii (+10,2%). Economia isi revine, in cele din urma, dupa efectele consolidarii fiscale. Intreprinderile cehe au inregistrat o crestere impunatoare a cifrei de afaceri cu +7,8%, cea mai mare dintre toate tarile, si datorita listarii in top a celor mai mari 20 de producatori de autovehicule din lume.

Mai multe articole despre:
Ungaria