MENIU

România accelerează producția de muniție de război și repune în funcțiune unități aflate în conservare

Foto: Profimedia

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a făcut o serie de declarații surprinzătoare luni, încadrul unui interviu. Industria de armament, considerată de mulți ca un sector al economiei abandonat de autorități, este pe cale de a fi repusă pe picioare, ba chiar dezvoltată într-o așa măsură încât România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO din regiune.

Într-un interviu pentru TVR Info, ministrul Economiei a spus că Romarm, compania de stat specializată în producția de muniție și armament, se pregătește de redeschiderea unor capacități de producție, aflate în conservare, dar și de înființarea unei fabrici de pulberi. Oficialul român a explicat că această decizie a fost luată pentru a face față cererii crescute.

Recent, șeful NATO, dar și o serie de lideri europeni, le-au cerut statelor membre să găsească soluții astfel încât producția de muniție și alte echipamente militare să crească.  

”România a început să investească de aproape 1 an în retehnologizare, dezvoltare de noi capacități de producție - în special în fabricile de producție a muniției. Toate companiile subordonate Romarm care produc muniție au bugete substanțiale în retehnologizare. Următoarea etapă este securizarea producției de pulberi”, a spus ministrul.

Care sunt unitățile care vor beneficia de creșterea capacității de producție

Florin Spătaru a mai precizat că,  în condițiile în care stocurile de muniție pentru România, dar și pentru celelalte țări NATO se diminuează, există planuri de creștere a producției de muniție pentru toate companiile din România.

”Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăn în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, a mai declarat ministrul Spătaru.

Creșterea capacității de producție a muniției este preconizată să crească de 3-4 ori, a spus Ministrul Economiei, care a enumerat  și unitățile care vor beneficia de dezvoltare:

”Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut - din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate - dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcțiune.”

Mai multe articole despre:
munitie armata NATO ministrul Economiei armament