MENIU

România a pierdut Agenția pentru Energie în fața Argentinei

<p>Rafael Grossi, noul director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică&nbsp;</p>

Diplomatul argentinian Rafael Grossi a fost ales marți să conducă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) de la Viena, în defavoarea diplomatului român Cornel Feruță. Agenția era condusă de Feruță din luna iulie, numit după moartea japonezului Yukiya Amano.

Rafael Mariano Grossi a fost ales director general cu 24 de voturi, în timp ce Cornel Feruţă a primit 10 voturi.

Cornel Feruță era coordonator-șef al AIEA, fostul șef de cabinet al lui Yukiya Amano. Rafael Grossi este ambasadorul Argentinei la Viena.

AIEA a început procesul de selecţie a unui nou director general după decesul, în iulie, al japonezului Yukiya Amano. Patru candidați au participat în cadrul procesului inițial de selecție.

După două tururi de scrutin, au rămas în cursă argentinianul Rafael Grossi și românul Cornel Feruță, situându-se aproape la egalitate.

Luni, după un nou tur de scrutin, Rafael Grossi a obținut majoritate de voturi, însă nu două treimi de care ar fi avut nevoie pentru a deveni director. Marți, după o nouă rundă, Grossi a obținut cele două treimi din voturile necesare

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit, la Viena, marţi, pentru a patra rundă de vot formal în cadrul procesului alegerii Directorului General al AIEA. În ultima fază a competiţiei au participat ambasadorul Cornel Feruţă, directorul general în exerciţiu al Agenţiei şi Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la Viena.

Conform procedurii, alegerea urmează să fie confirmată de Conferinţa Generală, organul decizional al Agenţiei, precizează MAE într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat întreaga aprecieze față de profesionalismul ambasadorului Cornel Feruță, candidat la funcția de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Votul de astăzi a marcat încheierea procesului de alegere a Directorului General al AIEA în Consiliul Guvernatorilor, în condiţiile în care a fost atins pragul minim necesar (2/3 din 35 de state membre în Consiliul Guvernatorilor). Conform procedurii, alegerea urmează să fie confirmată de Conferinţa Generală, organul decizional al Agenţiei. Ministerul Afacerilor Externe adresează felicitări candidatului argentinian şi îşi exprimă disponibilitatea de a coopera cu acesta pentru prezervarea credibilităţii şi imparţialităţii recunoscute în plan internaţional ale AIEA.”, a transmis, marţi, MAE.