MENIU

Undă verde în România pentru 30 de nave cu cereale din Ucraina, până vineri - Accesul, dat după atacurile Rusiei la graniță

România dă undă verde pentru zeci de nave cu cereale din Ucraina, în pofida atacurilor neîncetate ale Rusiei, de la graniță. Transportul este așteptat în următoarele zile.

 

Decizie anunțată de România în plină criză a cerealelor ucrainene. Țara noastră susține transportul navelor cu cereale din Ucraina, chiar dacă atacurile puternice ale rușilor din ultimele diuî săptămâni au fost foarte aproape de graniță.

Oficialii români au declarat joi că, în două zile, vor permite trecerea prin vamă a unui număr de până la 30 de nave care aşteaptă să intre în România din porturile ucrainene de la Dunăre. Informația a fost publicată de agenția de presă internațională Reuters. Este un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit în pofida atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene, comentează jurnaliștii de la Reuters. 

Decizia de autorizare vine pentru a elimina blocajul după atacul rusesc de miercuri dimineață asupra portului fluvial ucrainean - Izmail. Rusia atacă porturile Ucrainei de mai bine de două săptămâni, de când a anunțat că se retrage din Acordul de transport al cerealelor. Prin această hotărâre, Kremlinul a urmărit închiderea porturilor Ucrainei la Marea Neagră. Înainte ca Rusia să iasă din Acord, prin porturile de pe Dunăre era exportată aproape un sfert din cerealele din Ucraina. Cerealele sunt încărcate pe barje care ulterior trec prin apele teritoriale ale României până în Portul Constanţa.

Traficul pe Dunăre este ultima rută prin care Ucraina își mai poate exporta cerealele pe calea navală. apelor, după ce Rusia a introdus luna trecută o blocadă de facto asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Autoritățile române care gestionează calea navigabilă au anunțat că se așteaptă la un „vârf” de trafic în august, în ciuda atacurilor. Datele comerciale arată că atât Dunărea, cât şi gurile de vărsare ale fluviului sunt aglomerate cu nave care încearcă să ajungă şi să iasă din porturile ucrainene, notează Reuters, potrivit agerpres.ro.

„Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre. În două zile vom autoriza aproximativ 30 de nave, cel puţin 12, dacă nu 14, astăzi iar restul mâine”, a anunțat Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a autorizat în lunile mai și iunie un număr record de nave care au venit din porturile interioare ale Ucrainei, fiind vorba de peste 477 de nave pe lună.

Decizia de autorizare vine după ce atacurile rușilor au vizat porturile ucrainen, foarte aproape de granița cu România.

Rusia a atacat, miercuri dimineață, portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea. Iar un atac cu drone explozive ruseşti a lovit infrastructura portuară şi a provocat incendii în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei.

Înainte cu doar o săptămână, un alt atac, similar, al rușilor, a vizat portul ucrainean de la Reni, tot pe Dunăre. Atac care a fost observat de românii din Galați.

Ministerul Apărării Naționale a transmis, după atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, că România aplică “măsuri de vigilență întărită”. În plus, a asigurat că din aceste atacuri nu rezultă “la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

După blocada impusă de Rusia, din 17 iulie, autoritățile române au anunțat, la nivel politic, că va continua sprijinul Ucrainei din partea țării noastre.

Președintele Klaus Iohannis, alături de premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă au transmis că sprijinul României pentru Ucraina va continua.