MENIU

Români cu conturi secrete în Elveția, verificați de ANAF

<p>Bani negri sau curați &icirc;n conturile secrete din Elveția?</p>

ANAF își creează o structură specială care să cerceteze averile românilor cu conturi secrete în Elveția, urmare a scandalului financiar declanșat la nivel internațional cu privire la banca HSBC.

Agenţia Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica averile a 50 de români care au conturi secrete deschise la HSBC Elveția, după ce a primit datele de la instituția similară din Franța, potrivit unor surse guvernamentale.

Inspectorii Fiscului vor verifica dacă există diferențe între sumele găsite în conturile din Elveția și ce au declarat respectivele persoane în România, iar veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%.

Cele 50 de persoane vor fi invitate să dea declarații în fața inspectorilor Fiscului, iar de ei se va ocupa o structură specială, desemnată de şeful ANAF, din care vor face parte cinci inspectori, potrivit Digi24.

Scandalul care loveşte în bogaţii lumii. Ce sumă fabuloasă ascunde un român în Elveţia

Un grup de instituţii jurnalistice, printre care The Guardian, Le Monde, BBC şi Consorţiul Internaţional pentru Jurnalismul de Investigaţie, se află la originea unui scandal financiar de proporţii, după ce a publicat un material în care demască evaziunea fiscală la nivel mondial. Totul s-a derulat prin filiala elveţiană a băncii HSBC.

Conform datelor publicate, 219 clienţi care deţin în total 1,4 miliarde dolari în conturi au legături cu România, 5% dintre ei având paşaport şi naţionalitate română. Potrivit investigației, ar putea fi vorba despre actuali și fosti politicieni. Unul dintre aceştia are în cont 829 milioane de dolari.

Dosarele pe care se bazează Swiss Leaks pornesc de la informaţiile secrete dezvăluite în 2008 guvernului francez de Hervé Falciani, un fost angajat al HSBC. Autoritatea fiscală franceză a lansat o investigație pornind de la această sursă.

Filiala bancară elvețiană a HSBC a ajutat clienții bogați să eludeze taxele si să ascundă active de milioane de dolari, făcând banii nedetectabili şi a consiliat clienții cu privire la modul de a eluda autorităților fiscale naționale, potrivit unei mari părţi a documentelor bancare ajunse în posesia presei.

Sunt implicaţi clienţi din 200 de ţări, inclusiv România. Investigaţia arată că România este pe locul 39 în topul clienţilor evazionişti. Într-un singur cont al unui client român erau ascunse 829 de milioane de dolari.

Cine este românul cu contul secret de 800 milioane de dolari la HSBC

Marcel Adams, născut Abramovich, în vârstă de 94 de ani, este românul care a avut contul secret de 800 milioane de dolari, la filiala elvețiană a grupului bancar britanic HSBC.

Alături de alți milionari canadieni, ale căror nume au fost dezvăluite în scandalul Swiss Leaks, reprezentanții familiei Adams au confirmat, pentru Radio Canada, că au deținut conturi la HSBC, în Elveția, afirmând, însă că au situația fiscală reglată cu autoritățile canadiene.

Marcel Adams este unul dintre cei mai mari magnați imobiliari din Quebeq, cu o avere estimată la 1,3 miliarde de dolari. Născut la Piatra Neamț, în 1920, a supraviețuit Holocaustului și a plecat în Canada unde și-a schimbat numele din Abramovich, în Adams. A fondat în 1958 compania Iberville Developments. În prezent, deține peste 100 de proprietăți, incluzând centre comerciale, birouri, spații industriale și complexuri rezidențiale. În prezent, afacerile familiei, care nu au avut nicio legătură cu România, sunt conduse de fiul său, Sylvan.

Marcel Adams, magnat din imobiliare a precizat că banii din Elveţia sunt curaţi şi că a plătit taxe pentru ei. Pe listă mai sunt şi soţia fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană - Ionuţ Costea, fostul acţionar la Dinamo Vladimir Cohn şi omul de afaceri Jean Valvis, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Mai multe articole despre:
HSBC HSBC Elveţia