MENIU

Ritualul religios care duce la moarte nu poate fi interzis. Scandalul ia amploare în India

Santhara

Curtea Supremă din India a suspendat un ordin al Înaltei Curți din Rajasthan care interzicea un ritual religios din cadrul jainismului - santhara - prin care adepții se pregătesc de moarte, informează BBC News.

Santhara, cel mai controversat ritual din cadrul jainismului, religie cu milioane de adepți în India, presupune renunțarea la mâncare și băutură ca o pregătire pentru moarte.

La începutul lunii august, Înalta Curte din Rajasthan a emis un ordin prin care se interzicea această practică: judecătorii au considerat că santhara nu este un ritual esențial pentru religia jainistă și că e o formă de sinucidere, deci e o practică ilegală. 

Decizia din justiție a declanșat proteste de amploare ale credincioșilor jainiști care au pledat pentru libertatea religioasă, chiar dacă anumite practici sunt greu de înțeles de către societate.

Sinuciderea este un păcat, spun jainiștii, în timp ce ritualul santhara este religie. Scandalul public legat de acest subiect este departe de a ajunge la final, spun experții, care estimează că va mai dura câțiva ani până la o decizie fermă într-un sens sau altul.

Călugării jainiști sunt recunoscuți pentru ascetismul lor extrem, însă activiștii pentru drepturile omului au acuzat practicile de tipul santhara - sau sallekhana - ca fiind un "rău pentru societate".

Mai multe articole despre:
null