MENIU

RISCUL reapariției poliomielitei în România: Rata de vaccinare, mult sub 85% - Cât de periculoasă e boala

RISCUL reapariției poliomielitei în România: Rata de vaccinare, mult sub 85% - Cât de periculoasă e boala

Există riscul reapariției unor cazuri de poliomielită în România, în condițiile în care rata de vaccinare împotriva acestei boli este scăzută. Medicul Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a avertizat asupra pericolului reapariției acestei boli eradicate în țara noastră de 30 de ani, din cauza nevaccinării.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a anunțat că rata de vaccinare împotriva poliomielitei este de 75-77 la sută în România, sub valorile ce ar trebui să fie, adică de cel puţin 80-85 la sută.

În ultimele luni, medicii de familie din România au reclamat lipsa totală a dozelor de vaccin polio sau numărul insuficient al acestora pentru a imuniza copiii. Potrivit actualei Scheme de vaccinare din programul național de imunizare, vaccinul VPO este administrat la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni împreună cu un alt vaccin pentru infecția cu pneumococ, și la 5-6 ani.

Adriana Pistol a confirmat că riscul reapariției poliomielitei în România nu este exclus în aceste condiții, de scădere a ratei de vaccinare cu vaccinul anti-polio - VPO. Ea precizat că rata de vaccinare în România este sub cea minimă necesară.  
 
„În momentul de faţă, rata de vaccinare este în jur de 75-77 la sută. Pentru poliomielită ar trebui să fie minim 80-85 la sută. (...) 

Întotdeauna există riscul apariţiei poliomielitei în orice ţară, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare.

Şi când vorbim de rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul hexavalent, la vârsta de două luni, pentru că şansa ca un copil de două luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau bând apă de la cişmea. Deci, implică o anumită vârstă.

Sigur, poate avea un frăţior mai mare care este nevaccinat şi poate să îi aducă, dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic, cum spunem noi, este destul de dificil să se întâmple pentru că un virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că este imposibil.

Noi recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a declarat Adriana Pistol, marți, într-o conferință de presă.


 
CÂT de periculoasă este poliomielita - SIMPTOME și VACCINARE

Poliomielita, este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); există 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în România în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Singură măsură de prevenire a poliomielitei este VACCINAREA, atenționează medicii de speccialitate, potrivit Centrului pentru prevenirea și supravegherea bolilor transmisibile.

Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Manifestările clinice ale bolii:

- Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boală) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile

- Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală - în proporție de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub formă de poliomielita paralitica sau iritatie meningeală

- Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor; în cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori ducând la deces

- Paralizia este invalidantă și permanentă.

SIMPTOME POLIO

Sursa de infecţie este omul, cel mai frecvent copiii cu infecție inaparentă, așa-numiții purtătorii sănătoşi. Virusul polio este extrem de contagios. Persoanele infectate cu virusul polio sunt contagioase cu 7-10 zile înaintea debutului simptomelor, iar durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile prin secreţiile nazo-faringiene şi de 2-3 săptămâni (până la 4-6 luni, uneori chiar și mai mult) prin materiile fecale.

Vaccinarea este singură măsură de prevenire.

În România, vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).