MENIU

RISCUL extrem pentru bolnavii cu COVID lung: LEZIUNILE microscopice din plămâni, invizibile la radiografie sau CT

RISCUL extrem pentru bolnavii cu COVID lung: LEZIUNILE microscopice din plămâni, invizibile la CT

COVID-19 produce efecte pe termen mediu și lung, multe persoane care au trecut prin boală continuă să aibă probleme cu respirația și obosesc foarte repede. Pacienții care suferă de COVID lung, post COVID, au leziuni în plămâni care sunt nedetectate prin metodele imagistice și de laborator deja cunoscute, arată un nou studiu din Marea Britanie. Leziunile ce rămân ascunse în fața metodelor cunoscute de investigare ar putea explica dificultățile respiratorii cu care se confruntă cei care continuă să aibă probleme și după ce „s-au vindecat” de COVID-19.

Tusea, febra, dificultatea în respirație, senzația de rău general sunt printre principalele semne că suferi de COVID lung după ce ai depășit infecția. Înseamnă că nu te-ai vindecat total. Printre cele mai importante efecte negative COVID-19 este dispneea.

Cercetătorii britanici au anunțat că de vină sunt leziuni microscopice lăsate de coronavirus în plămâni.

Aceștia au folosit în acest caz tehnici noi pentru a dovedi leziunile pulmonare la cei cu COVID lung. Și au ajuns la concluzia că pacienții care suferă de post-COVID, și care se confruntă cu dificultăți de repirație - dispnee, ar putea avea leziuni pulmonare ascunse. Este vorba de leziuni microscopice ce nu pot fi detectate la testele de rutină imagistice cunoscute. Leziunile microscopice au fost descoperite printr-o noua tehnologie aplicată pacienților cu COVID lung, ce se bazează pe inhalarea gazului Xenon în timp ce sunt investigați prin RMN.

Cum arată plămânii unui om sănătos în comparație cu unul care a trecut prin boală și suferă de COVID lung

Câțiva oameni de știință britanici au folosit scanarea cu xenon pentru a detecta anomaliile din plămânii celor care suferă de dispnee după COVID-19.
Studiul folosește acest gaz - inodor, incolor, insipid și inert (nereactiv din punct de vedere chimic), pentru a investiga posibile leziuni pulmonare la pacienții care nu au fost internați în spital, dar continuă să aibă simptome COVID, în special dispnee, scrie DailyMail.
Rezultatele inițiale arată că există o reducere semnificativă a transferului de gaz de la plămâni în sânge la cei care suferă de post-COVID, chiar dacă alte teste, inclusiv tomografiile computerizate - CT, arată o structură normală a plămânilor.  
Cercetătorul principal și coautor al studiului din Marea Britanie, Emily Fraser, a declarat pentru BBC că lucrările au început pentru că medicii nu erau mulțumiți când vedeau oameni cu probleme respiratorii după COVID-19, dar la care nu găseau probleme prin metodele imagistice cunoscute. Dispneea pacienților cu COVID lung nu era dovedită clinic prin radiografii - RX sau tomografiile computerizate - CT la plămâni, structura plămânilor părând normală.
„Este primul studiu care demonstrează anomalii pulmonare la persoanele cu COVID lung care suferă de dificultăți respiratorii”, a spus Fraser, adăugând că rezultatele arată că „virusul determină un fel de anomalie în microstructura plămânilor sau în sistemul vascular pulmonar care persistă după infecție”.
Metoda de investigare clinică care a arătat anomaliile a fost dezvoltată de Profesorul Jim Wild de la Universitatea din Sheffield, care a dezvoltat noua metodă de investigare clinică pentru leziuni spune că „xenonul urmează calea oxigenului atunci când este preluat de plămâni și ne poate arăta unde există anomalia din căile respiratorii, prin trecerea gazului prin membrane și capilarele din plămâni”.
Transferul gazului a fost considerabil mai redus la pacienții cu COVID lung decât la cei sănătoși. Gazul nobil (Xenon) este vizibil, față de oxigen, de aceea poate fi folosit, pentru a urmări cât de bine transportă plămânii gazul. 
Studiul nu a fost încă revizuit, acestea fiind concluzii preliminare, care trebuie deocamdată tratate cu atenție. A fost comandat un nou studiu, mai amplu, pentru a putea fi confirmate rezultatele.

„Odată ce înțelegem mecanismele care conduc la aceste simptome, vom putea dezvolta tratamente mai eficiente”, mai spun cercetătorii.

La studiul care identifică leziunile microscopice din plămâni au fots observați pacienți din trei grupuri diferite: cei diagnosticați cu COVID lung dar care au radiografii ce arată normal, cei care au fost spitalizați cu COVID-19 și au cel puțin trei luni de la ieșirea din spital și al treilea grup format din oameni sănătoși.
Potrivit Oficiului britanic de Statistică, sunt 506.000, adică 40%, cei care suferă de COVID lung de peste un an. Estimările s-au bazat pe un sondaj efectuat pe 350.000 de persoane care au declarat că suferă de COVID lung, fără însă să fi fost neapărat diagnosticați medical. Sondajul s-a făcut timp de 4 săptămâni și a fost încheiat pe 6 decembrie 2021, înainte de creșterea numărului de cazuri, generată de noua variantă Omicron. 

Cazurile de COVID din Marea Britanie au continuat să scadă și sâmbătă, cu 5,3% într-o săptămână, potrivit datelor oficiale anunțate în timp ce valul Omicron scade la nivelul întregii țări.