MENIU

Risc IMINENT de avalanșe în Straja, Parâng și Retezat. Recomandările salvamontiștilor pentru turiști

Risc IMINENT de avalanșe în Straja, Parâng și Retezat

Salvamontiștii hunedoreni avertizează asupra riscului iminent de avalanșe în Parâng și Straja, la peste 1.800 de metri, și în zona de creastă a Retezatului. Aceștia le transmit turiștilor o serie de recomandări pentru a fi în siguranță. 

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, recomandă celor care urcă pe munte să aibă grijă la deplasarea în afara zonei împădurite, de la peste 1600 metri altitudine. 

”În zonele unde a viscolit, e multă zăpadă în Straja-Parâng, la peste 2.000 metri altitudine, în Retezat, în zona de creastă, există risc iminent de producere a avalanșelor. Aici e o zăpadă umedă, alunecoasă, care nu are stabilitate. În zonele cu înclinație de 25-30 de grade. zăpada poate pleca la vale”, a declarat Bodeanu. 

În Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu, riscul de avalanșă e de gradul 4.

”La suprafață se găsește un strat consistent de zăpadă proaspătă în urma cantităților însemnate de precipitații din ultimele două zile, local de peste 40 l/mp și, pe arii restrânse, de peste 60 l/mp. Vântul intens ce a depășit temporar 80 km/h a spulberat zăpada, a format numeroase plăci și a creat multiple troiene în zonele adăpostite. Stratul este instabil în partea superioară, iar la suprafață sunt cruste neportante și plăci de vânt”, se arată în avertizarea meteo. 

Sunt așteptate ninsori și în zilele următoare, care vor duce la creșterea stratului instabil, iar vântul va forma în continuare plăci noi la peste 1.800 de metri, în special pe versanții nordici și estici.

”La peste 1.800 m, la supraîncărcări oricât de mici, dar și spontan, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici și medii prin ruperea plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului proaspăt peste cel vechi de zăpadă înghețată, pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite cu acumulări mari de zăpadă. Sub 1.800 m, stratul are dimensiuni mai reduse, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, existând zone cu depozite mai însemnate de zăpadă, în special pe versanții sudici”, se mai arată în avertizare.

În aceste condiții, salvamontiștii hunedoreni le recomandă turiștilor care urcă pe munte să se echipeze corespunzător. 
Cei care vor să meargă pe trasee trebuie să aibă colțari, rachete de zăpadă, coardă pentru cei ce urmează traseele de creastă și chiar rucsaci de avalanșă. Turiștii trebuie, de asemenea, să respecte regulile de deplasare pe timp de iarnă, dar și să anunțe familia, și Salvamontul dacă merg pe trasee mai lungi și mai dificile, potrivit realitateadehunedoara.net

Mai multe articole despre:
risc de avalansa salvamont hunedoara parang retezat