MENIU

RISC de avalanșă în Făgăraş şi Bucegi! Salvamontiștii avertizează

Avalansa FOTO: Salvamont

Specialiştii estimează că riscul producerii de avalanşe este însemnat gradul trei din cinci în Carpaţii Meridionali şi Orientali. 

Meteorologii anunţă, sâmbătă, că riscul producerii de avalanşe este însemnat, de gradul trei din cinci,în Munţii Făgăraş şi Bucegi.

Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat şi în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanşări de avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari.

Sub 1800 m altitudine, deşi s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanşării avalanşelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat, risc care poate apărea atât spontan, zăpada fiind umedă, cât şi la supraîncărcări, au transmis meteorologii, referindu-se la Munţii Făgăraş, dar acelaşi risc de avalanşă este şi în Munţii Bucegi.

În Munţii Rodnei, Munţii Parâng-Şureanu, Munţii Ţarcu-Godeanu şi Munţii Călimani-Bistriţei-Ceahlău riscul este de gradul trei la altitudini mai mari de 1.800 de metri altitudine, în timp ce la altitudini mici riscul este moderat.

Avertizarea meteorologilor este valabilă până luni, la ora 20.00.

 

Mai multe articole despre:
salvamontisti risc avalansa avalansa