MENIU

Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova: Victoria de astăzi este a oamenilor care vor o țară corectă, care îi unește!

Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova: Ne vom uni cu toții, avem nevoie de o societate unită

Maia Sandu devine OFICIAL președintele ales al Republicii Moldova, potrivit rezultatelor preliminare anunțate peste Prut, după numărarea tuturor  proceselor verbale. Liderul PAS a obținut 57,7% din voturi, cu peste 10 procente înaintea lui Igor Dodon, actualul președinte, care a fost votat de 42,2% dintre moldoveni. 

UPDATE: Primele declarații ale Maiei Sandu, după anunțarea rezultatelor preliminare: „Am câștigat o mare bătălie, dar mai avem mult de lucru!”.

„Nu avem învingători sau învinși, toți cetățenii au primit o șansă la schimbare. Mandatul de președinte nu este un premiu sau un privilegiu, ci o mare responsabilitate. Urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituțiile statului, dar puterea adevărată este oferită de oameni pentru a face schimbările spre bine. Moldovenii merită un stat care îi respectă, care unește, care ajută, un stat puternic.

Oameni din satele și orașele Republicii Moldova, oameni din diasporă, voi ați învins. Victoria este a dvs. Vă mulțumesc pentru mobilizarea uimitoare, încrederea enormă și unitatea pe care am reușit să o creăm. Vă promit să prețuiesc și să consolidez această unitate. (...)

Răbdarea oamenilor a fost pusă la încercare de prea multe ori. Sunt mândră de moldoveni, când se unesc, ei pot face orice. Solidaritatea și unitatea moldovenilor au uimit ieri o lume întreagă. (...) De acum inainte vom merge uniti. (...) 

Victoria de astăzi este victoria oamenilor care vor o tara buna, corecta, care lucreaza pentru oameni, pentru o tara care ii uneste si ii ajuta la greu. (...)

După validarea acestor alegeri și învestire voi demara o serie de consultări cu frațiunile parlamentare pentru a găsi soluții la problemele urgente ale cetățenilor. (...) 

Simt responsabilitatea uriașă de aceea am nevoie de implicarea tuturor oamenilor buni pentru a reuși”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu 57,75% din voturile valabil exprimate, potrivit rezultatelor preliminare după numărarea a 100% din procesele verbale.

Pentru liderul PAS au votat 943.486 de alegători. Maia Sandu a fost susținută de către 92,94 la sută din cei de peste hotare. 

Igor Dodon a acumulat 42,25% la sută din sufragii, pentru el votând 690.139 de moldoveni. Doar 7,06% din moldovenii aflați peste hotare au votat pentru Igor Dodon. 

În cel de-al doilea tur, la urne s-au prezentat circa 1.650.000 de persoane. În străinătate au votat peste 262.000, faţă de 149.000 în primul tur.

UPDATE: In urma numararii a peste 99,5% din voturi, Maia Sandu este castigator detasat al alegerilor din Republica Moldova, scrie realitateadinmoldova.net.

Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va castiga detasat alegerile prezidentiale din Republica Moldova, ea avand un avans de aproape 15% dupa numararea a 99,53% din voturi, arata datele centralizate de Comisia Electorala Centrala (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, pana luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 sectii de votare, iar Maia Sandu a fost votata de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezinta 57,49%.

Contracandidatul sau, actualul presedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost sustinut de Partidul Socialistilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegatori, respectiv 42,51%.

UPDATE: La numararea a 96,5% dintre voturile valabil exprimate, Maia Sandu s-a distanțat în frunte - la 53,34%, și mai sunt doar șanse teoretice să piardă lupta electorală. Acum se numară voturile exprimate în Europa, unde candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) beneficiază de o susținere covârșitoare.

După numărarea a 90% dintre voturi, Maia Sandu are în jur de 51.5%. Totuși, nu au fost numărate voturile din diasporă, acolo unde au votat un număr record de cetățeni, majoritar cu candidata pro-europeană. Astfel, conform cifrelor oficiale din acest moment, Maia Sandu este mai mult ca sigură de victoria sa.

Maia Sandu s-a adresat mulţimii adunate la sediul PAS: 

„Le mulţumesc tuturor oamenilor care au ieşit la vot, oamenii care au crezut în puterea votului lor. Ne vom uni cu toţii, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri. Prima sarcină este să unim societatea în jurul obiectivelor comune. Cu toţii vrem să trăim bine, aici, acasă, să avem un stat care să ne protejeze, să lucreze pentru oameni, nu pentru hoţi. Avem nevoie de o economie dezvoltată, care să ofere oportunităţi aici, acasă, aşa încât oamenii noştri să nu fie forţaţi să plece departe de cei dragi. Avem această agendă comună şi trebuie să muncim cu toţii aşa, încât să realizăm aceste obiective”.

La alegerile prezidențiale de duminica, Maia Sandu ar fi obținut 54.4 la sută din voturile alegătorilor, iar candidatul Igor Dodon, 45.2 la sută, cel puțin acestea sunt rezultatele unui exit-poll realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO.

Astfel, în exit-poll-ul realizat de Intellect-Grup în colaborare cu asociația SPERO, Maia Sandu a obținut aproape 54,8% din voturi, iar Igor Dodon a fost votat de 45,3% din electorat, potrivit Știri.md.

Potrivit organizatorilor, în cadrul sondajului au fost chestionați 16,511 de alegători, la 100 de secții de votare. Dintre ei, 9.389 au spus pentru cine au votat. Marja de eroare a cercetării reprezintă 5,2%.

Totodată, în after-poll-ul Watchdog și Istitutul de Politici Publice, Maia Sandu s-a impus cu un scor de 54,7%, față de 45,3% pentru Igor Dodon.

Ambele sondaje prezentate la ora 21 o dau câștigătoare pe Maia Sandu cu 55%, fără a ține cont de voturile din diaspora.

Mai multe articole despre:
maia sandu alegeri moldova