MENIU

Revoluţie în transporturi: camioanele care se conduc singure, libere pe drumurile publice

Germanii de la Daimler au primit avizul autorităţilor locale din Baden-Wuerttemberg pentru a testa pe drumurile publice noile camioane fără şofer. Acesta este primul pas către introducerea camioanelor autonome pe şoselele germane, inclusiv pe reţeaua Autobahn, scrie Deutsche Welle.

Totuşi, ca măsură de sigurnaţă, un şofer va fi tot timpul prezent în cabină pentru situaţiile de urgenţă.

„Sprijinim acest tip de cercetări, pe care le considerăm deopotrivă importante şi necesare”, a declarat Winfried Hermann, ministrul german al Transporturilor.

La începutul acestui an, Daimler a devenit prima companie în SUA care a obţinut licenţa de operare  a două camioane de acest fel în statul Nevada.

Cu toate acestea, mulţi specialişti sunt încă sceptici.

“Va mai trece încă mult timp” până când aceste camioane vor circula libere pe şoselele din Germania, este de părere Christoph Hecht, de la Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC).

Pe de altă parte, odată ce camioanele autonome vor deveni un lucru obişnuit, numărul siguranţa pe drumurile publice ar urma să se consolideze. Asta pentru că cele mai multe accidente majore în care sunt implicate camioane sunt cauzate de neatenţia şoferilor sau, mai rău, de faptul că aceştia adorm la volan.

Cât priveşte companiile de transporturi, costurile nu se vor reduce semnificativ, întrucât acestea vor trebui în continuare să plătească şoferi care să joace rolul de “asistenţi” pentru camioanele autonome.