MENIU

Revoluție în sistemul de pensii. Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru unele femei. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru unele femei

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, legea pensiilor va suferi o modificare radicală, în conformitate cu angajamentul asumat de Guvern prin PNRR. În curând, vom avea ocazia să analizăm proiectul final al legii în cadrul dezbaterii publice.

După negocieri pe trei variante de schimbare a legii, Ministerul Muncii a decis să rămână la cea mai apropiată de cea agreată de Comisia Europeană. Noua formulă de calcul pentru sistemul public de pensii se va baza pe vechime și sumele contribuite de către fiecare român. Această abordare este menită să elimine inechitățile din sistem, asigurând un tratament egal pentru toți contribuitorii la sistemul de pensii.

Astfel, cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va acumula un număr mai mare de puncte în sistemul de pensii, astfel încât la final de carieră, pensia sa va fi calculată ca fiind egală cu numărul total de puncte acumulate, înmulțit cu valoarea punctului de referință – care este, în prezent, de 71 de lei.

Propunerea de modificare a legii pensiilor publice prevede că punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani, rezultând VPR de 71,4 lei.

Ajutorul de căldură și suplimentul de energie. Când pot fi depuse cererile? Anunțul DGASCP Sector 3

Punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, adică o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică.

O astfel de formulă apare în legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, promovată în urmă cu 5 ani de Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu, pe vremea când ministru de Finanțe era Orlando Teodorovici, lege care nu a fost niciodată aplicată. 

Vârsta de pensionare a femeilor scade cu 1 an dacă au 2 copii

Modificări vor apărea în cazul pensionării femeilor care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Practic, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil.

Astfel, o mamă care are un copil poate primi o reduce de șase luni, cea cu doi copii un an, în timp ce femeile cu șase copii primesc o reducere a vârstei cu 3 ani, scrie Adevărul.

Se mențin același criterii esențiale pentru ieșirea la pensie, îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare, nefiind însă exclusă majorarea vârstei de pensionare.

Fără dulciuri și alimente nesănătoase la casa de marcat. Proiectul de lege merge la promulgare