MENIU

Revoluţie 1989 | Imaginile originale cu discursul lui Ceauşescu din 21 decembrie!

Revoluţie 1989 | Site-ul realitatea.net a intrat în posesia imaginilor video originale, difuzate în direct, pe 21 decembrie 1989, când Nicolae Ceauşescu rostea ultimul discurs de la balconul CC al PCR, actualmente sediul MAI.

Revoluţie 1989 | Site-ul Realitatea oferă acum imaginile originale filmate pe 21 decembrie 1989, la ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu, aşa cum au fost ele difuzate atunci, din arhiva jurnalistului Cristian Otopeanu. Ulterior, banda provenită din carul de reportaj, pe care s-a imprimat discursul şi care circulă şi astăzi drept variantă oficială, a suferit deteriorări.

Vezi și: Agerpres: Imagini ÎN PREMIERĂ cu Nicolae Ceaușescu, ASCUNSE 30 de ani, făcute publice acum! Nu s-au mai văzut

Astfel, în secvențele video de mai jos, puteţi observa discursul lui Nicolae Ceauşescu, din momentul în care s-a "spart" mitingul, în două variante. În fereastra din stânga este varianta oficială, care circulă din 1990 şi până în prezent, în care se remarcă deteriorări ale casetei (secunda 19). În fereastra din dreapta sunt imaginile originale, aşa cum au fost ele difuzate în direct pe 21 decembrie 1989, la ultimul miting al lui Nicolae Ceauşescu.

Totodată, la secunda 29, se va remarca faptul că transmisiunea televiziunii publice a fost oprită din cauza faptului că în Piaţa Palatului era un haos după ce 100.000 de oameni au început să fugă, călcându-se pe picioare. Cine urmărea la televizor mitingul lui Nicolae Ceauşescu a văzut pe ecran un carton pe care scria "TRANSMISIUNE DIRECTĂ", iar sunetul a fost oprit (vezi fereastra din dreapta a video-ului de mai sus).

Citește și: Interviu CUTREMURĂTOR cu Valentin Ceaușescu. Ultimul acordat presei!

Totuşi, camerele TVR au continuat să filmeze, deşi au fost îndreptate spre zone neutre, iar imaginile au fost salvate.

De asemenea, a fost captată şi ambianţa audio din Piaţa Palatului, inclusiv ce vorbeau Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu (vezi fereastra din stânga a video-ului de mai sus). Şi sunetul, care nu a putut fi auzit în direct pe 21 decembrie 1989 la TV, a fost salvat, grație TVR, şi există şi astăzi.

Citeşte şi: REPORTAJ VIDEO REALITATEA.NET ÎN SEDIUL MAI! Cum arată acum biroul lui Nicolae Ceaușescu, liftul + acoperișul clădirii de unde a fugit cu elicopterul în 1989

 

POVESTEA MITINGULUI DIN 21 DECEMBRIE 1989

Ziua de 21 decembrie 1989 a reprezentat începutul sfârșitului pentru Nicolae Ceaușescu, cel care conducea țara din 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ceaușescu a ținut în acea zi ultimul său miting, în fața a 100.000 de oameni, aduși special din uzine, fabrici și întreprinderi. Scopul? Să calmeze spiritele după protestele violente începute la Timișoara împotriva regimului comunist, să condamne acele manifestări și să promită oamenilor majorări salariale.

Cu o seară în urmă, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs televizat. Referindu-se la evenimentele de la Timișoara, a afirmat că "grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare".

Tot în acea zi de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut convocarea mitingului care avea să îi fie fatal. L-a chemat pe primarul Capitalei, Barbu Petrescu, și, în urma discuțiilor purtate inclusiv cu șefi ai instituțiilor responsabile cu asigurarea pazei și a securității, s-a luat decizia finală.

100.000 de oameni la ultimul miting al lui Nicolae Ceaușescu

Drept urmare, pe 21 decembrie 1989, la ora 12:00, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au apărut în balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, actualmente sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei 100.000 de oameni adunați în Piața Palatului au ascultat, mai întâi, discursurile rostite de cei cinci reprezentanți ai oamenilor muncii. După aceea, a luat cuvântul Nicolae Ceaușescu. La exact un minut după ce a început să vorbească, s-a declanșat degringolada în mulțime.

Numeroși martori au afirmat că au auzit un zgomot insuportabil, echivalent cu cel produs de formații de avioane, elicoptere sau tancuri. Zgomotul ar fi provenit de la o sursă de bruiaj amplificată la maximum prin difuzoarele montate în Piață și în locurile adiacente. Specialiștii au susținut că acele trăiri ale oamenilor au fost provocate de emiterea la intensitate sporită a unor unde de joasă frecvență, sub pragul audibilului.

Mărturii: în mulțime au pătruns oameni înarmați cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au lovit manifestanții. Unii purtători de lozinci i-au înțepat pe cei din jur, ca să creeze panică

Totodată, au existat mărturii din care a rezultat că în mulțime au pătruns persoane înarmate cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au început să lovească manifestanții. Mai mult, potrivit altor mărturii ale celor prezenți atunci în Piața Palatului, unii purtători de lozinci au scos lozincile și, cu cozile din lemn care aveau vârfuri ascuțite, au început să îi înțepe pe cei din jur, strigând, în același timp, "Fugiți! Ne omoară" și "Vin tancurile".

Un efect sonor a amplificat panica, determinând manifestanții să arunce tablourile, steagurile și lozincile. Mulțimea adunată s-a călcat pe picioare în încercarea de a părăsi Piața Palatului.

Nicolae Ceaușescu s-a oprit din discurs, iar Televiziunea Română a oprit transmisiunea directă. După câteva secunde, Ceaușescu a reluat cuvântarea, TVR a reluat transmisiunea LIVE, dar în Piață mai erau doar aproximativ 15.000 de oameni, conform informațiilor oficiale.

Baricada de la Intercontinental, din seara de 21 decembrie 1989

În după amiaza aceleiași zile, mii de oameni au început să vină în Piața Universității pentru a protesta contra regimului și a lui Nicolae Ceaușescu. Spre seară, în dreptul Hotelului Intercontinental, oamenii au ridicat o baricadă improvizată din mese și scaune, cu scopul de a împiedica acţiunile forţelor de represiune. Încercările de a înlătura baricada cu TAB-urile nu au dat rezultatul dorit, iar noaptea, în jurul orelor 23:00, s-a dat ordin ca baricada să fie spulberată cu ajutorul tancurilor și s-a tras în manifestanți.

Aceasta este, pe scurt, istoria mitingului din 21 decembrie 1989.

Site-ul realitatea.net va prezenta în episoadele viitoare fotografii spectaculoase de la Revoluția din 1989, majoritatea nepublicate, de la oameni care au surprins pe filmul de 35 de milimetri imagini unice, care au stat ascunse timp de 30 de ani. Toate imaginile vor proveni de pe negativele originale.

 

 

.