MENIU

Revoltător. TVR, derapaj fără precedent în scandalul legat de SALARIILE uriașe

Ionuţ Cristache

Demers fără precedent al Televiziunii Publice: TVR cere publicaţiilor care „au diseminat informaţii confidenţiale“ privind banii plătiți lui Ionuţ Cristache și altor realizatori sau invitați să-şi dezvăluie sursele jurnalistice. Unul dintre principiile fundamentale ale presei libere constă tocmai în dreptul jurnaliștilor de a-și proteja sursele.

Gestul TVR este unul fără precedent pentru o instituţie de presă din România: confidenţialitatea surselor e un principiu inviolabil pentru jurnalişti, apărat prin lege.

În plus "informațiile confidențiale" de care vorbește conducerea TVR se referă la bani publici, plătiți de contribuabilii, nu de un patron privat.

Cererea revoltătoare a TVR vine în contextul în care şi la nivel politic şi de administraţie s-au făcut auzite astfel de cereri, scrie hotnews.ro. Recent, Autoritatea pentru protecția datelor a cerut jurnaliștilor de la Rise Project să-și dezvăluie sursele din serialul #TeleormanLeaks.

TVR mai anunță, inchizitorial, că demarează o anchetă internă pentru a-i trage la răspundere pe cei care au dezvăluit informații din contractele unor angajati și colaboratori ai postului public.

Notificarea TVR:

„Privind difuzarea informaţiilor cu caracter confidenţial din contractele comerciale încheiate de SRTv În ultima perioadă, în spaţiul public au fost diseminate o serie de informaţii cu caracter confidenţial privind aspecte comerciale din contracte sau convenţii încheiate de SRTv cu partenerii săi.

Având în vedere faptul că asemenea acţiuni reprezintă o expunere legală pentru SRTv, în considerarea dispoziţiilor legale şi regulamentare incidente, conducerea televiziunii publice va demara, în regim de urgenţă, o anchetă administrativă complexă, prin care să identifice persoanele care se fac vinovate de divulgarea informaţiilor confidenţiale către terţi.

De asemenea, reprezentanţii Televiziunii Române vor notifica publicaţiile care au diseminat informaţii confidenţiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv. Totodată, SRTv va demara o acţiune penală in rem privind infracţiuni de serviciu".

TVR, răspuns halucinant legat de salariul lui Ionuț Cristache

Deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, a făcut publice sumele pe care Televiziunea Română le-ar fi plătit în ultimele zece luni invitaţilor talk show-ului „România 9", printre care Ion Cristoiu, Marius Pieleanu şi Radu Soviani.

Totodată, Bulai o acuză pe şefa instituţiei, Doina Gradea, că nu se prezintă la audieri pentru a explica lipsa de transparenţă a postului public.
După ce Libertatea a dezvăluit că Ionuţ Cristache, realizatorul „România 9" de la TVR 1, încasează lunar 5.650 de euro plus bonusuri, deputatul USR Iulian Bulai susţine că bani grei s-au dus şi către invitaţii TVR pe zona politică.

În ultimele zece luni, TVR a plătit un total de 47.176 de euro către cinci invitaţi, după cum urmează:

Mircea Dinescu – 15.149 de euro
Ion Cristoiu – 9.570 de euro
Cristian Gheorghe – 8.774 de euro
Marius Pieleanu – 8.097 de euro
Radu Soviani – 5.586 de euro

Mai multe articole despre:
TVR ionuţ cristache