MENIU

REVOLTĂTOR: roșiile românești ajung la GUNOI! România IMPORTĂ tomate din străinătate. REACȚIA ministrului Petre Daea

Roșii

România importă de o sută de ori mai multe roșii decât exportă! Asta deși țara noastră produce suficiente tomate. Mai mult, fermierii ajung să arunce roșiile pentru că nu au unde să le vândă. Totul în condițiile în care costurile de producție au crescut, după ce îngrășămintele și energia s-au scumpit. 

Cu toate că România produce anual peste 750 de mii de tone de roșii, rafturile magazinelor și piețelor sunt încă pline de produse de import. Ca să aibă unde să își vândă marfa, fermierii sunt nevoiți să scadă la preț.

Chiar și așa, de cele mai multe ori, rămân cu marfa acasă. O parte o consumă și o parte o aruncă pe câmp. Pe măsură ce nu mai sunt proaspete, roșiile ar putea fi vândute în fabricile care produc bulion, însă cele mai multe companii au contracte încheiate și aduc roșii din afară.

Problema cu care se confruntă anual fermierii ar putea fi rezolvată dacă roșiile care nu sunt consumate în țară ar fi vândute peste graniță.

Anual, țara noastra exportă roșii de circa un milion de euro. Importă însă de peste o sută de ori mai mult, asta cu toate că în fiecare an ne confruntăm cu supraproducție. 

De cele peste 113 milioane de euro date anual pe roșii străine sunt nemulțumiți și cumpărătorii.

Deși țara noastră se confruntă anual cu problema supraproducției, fermierii sunt nevoiți să își arunce investițiile pe câmp și anul acesta.