MENIU

Revolta lui Prigojin s-a încheiat! Șeful Wagner anunță finalul momentului tensionat: "Ne întoarcem și plecăm în direcția opusă"

Foto: Profimedia

Prigojin ar fi anunța încheierea revoltei pentru a evita vărsarea de sânge. 

UPDATE 20:40 - Răsturnare spectaculoasă de situație. Prigojin anunță încheierea momentului tensionat.

„Ne întoarcem coloanele și plecăm în direcția opusă”, a declarat fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, conform Ria Novosti.

„Ne dăm seama de responsabilitatea pentru faptul că sângele rusesc poate fi vărsat de ambele părți, ne întoarcem coloanele și mergem în direcția opusă taberelor de câmp conform planului”, ar mai fi spus șeful Wagner.

„Urmau să demonteze PMC Wagner. Am ieșit pe 23 iunie la Marșul Justiției. Într-o zi, am mers la aproape 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură de sânge a luptătorilor noștri. Acum, a venit momentul când sângele se poate vărsa. De aceea, înțelegând responsabilitatea vărsării de sânge rusesc pe una dintre părți, ne întoarcem convoaiele și ne întoarcem în taberele de câmp conform planului”, a spus șeful Wagner.

 

UPDATE 20:30 - 

Evgheni Prigojin ar fi fost de acord să detensioneze situația din Rusia, a declarat biroul președintelui belarus, scrie SkyNews. 

 

UPDATE 19:40 - Publicația Washington Post a făcut posibilă urmărirea în timp real a situației din Moscova, oferind oamenilor posibilitatea de a vedea imagini live de pe o cameră de supraveghere.

UPDATE 19:00 - Rebeliune în Rusia. Trupele Wagner au ajuns în regiunea Moscovei, fără a întâmpina o rezistență serioasă, și probabil vor intra în oraș după căderea întunericului. Primarul Moscovei cere populației să stea în casă. Vladimir Putin se confruntă acum cu cea mai serioasă amenințare de când este la putere, iar următoarele 24 de ore sunt critice.

Primarul Moscovei a îndemnat locuitorii capitalei să limiteze cât mai mult posibil deplasările în oraș. Într-o analiză CNN se arată că rebeliunea luptătorilor Wagner, care marchează acum Rusia, era atât inevitabilă, cât și imposibilă, în același timp. Inevitabilă deoarece proasta gestionare a așa-numitei “operațiuni speciale în Ucraina” a arătat că numai un sistem atât de omogen, închis și imun la critici, precum Kremlinul, ar putea supraviețui unei asemenea “aventuri”. În același timp, un război civil în Rusia părea imposibil având în vedere că toți criticii lui Vladimir Putin dispar misterios, sunt otrăviți sau suferă morți neașteptate. 

UPDATE: 18:00 - 

Gruparea Wagner a ajuns la doar 300 de km de Moscova

Forţe ruse de securitate au ocupat poziţii în sudul Moscovei, potrivit unor imagini publicate de ziarul de afaceri Vedomosti, relatează CNN, iar combatanţi din cadrul grupării paramilitare Wagner au înaintat până în regiunea rusă Lipeţk, situată la nord de Voronej, anunţă guvernatorul regiunii, Igor Artamonov, relatează AFP.

 

UPDATE 17:00 - 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat sâmbătă că-şi trimite oamenii în ”zone de tensiune”, în contextul în care în Rusia are loc o rebeliune armată a grupării paramilitare ruse Wagner, şi anume în regiunea Rostov, în sudul Rusiei, relatează AFP.

 

UPDATE 16:00 - Erdogan îl ”susţine deplin” pe Putin împotriva rebeliunii Wagner, anunţă Kremlinul în urma unei convorbiri la telefon a celor doi

UPDATE 15:30 - Administrația prezidențială a Rusiei a încercat să negocieze cu liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după ce a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, potrivit unei surse de la Kremlin, citată de Important Stories și The Moscow Times.

UPDATE 15:15 - Autoritățile de la Moscova se gândesc să impună stare de asediu din cauza rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ale cărui forțe au cucerit Rostov în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-ar deplasa spre capitala Rusiei, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times.

UPDATE 14: 55 - ​Elicopterele armatei ruse au deschis focul sâmbătă asupra unui convoi militar de mercenari Wagner, pe autostrada M4, lângă orașul Voronej 

The videos coming in are getting crazier by the minute. This strike shows a insurgent convoy heading for Moscow on the M-4 highway but the target could be also just a civilian bus. At this point the Russian regime military completely loses any reluctance.#Russia #coup pic.twitter.com/Ql98RprGUe

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

UPDATE 14:35  Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, spune că acțiunea lui Prigojin înseamnă „trădare”, „cuțit în spate” și „răzvrătire”. Kadîrov repetă astfel cuvintele folosite de Vladimir Putin în mesajul transmis în această dimineață.

UPDATE 14: 25 Gruparea Wagner a capturat o serie de silozuri și depozite din zona Rostov pe Don, inclusiv depozite cu arme nucleare, conform unor surse.

UPDATE 14:20 Cel puțin 10 generalil ruși s-au alăturat mercenarilor Wagner conduși de Prigojin, conform unor surse externe.

UPDATE 14:10 Navigația pe râul Moscova, care traversează capitala Federației Ruse, a fost suspendată temporar sâmbătă pe fondul unei revolte grupului de mercenari Wagner, a anunțat agenția de presă de stat TASS, citând autoritățile, potrivit Reuters.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că nu au fost impuse restricții pentru mașinile și camioanele care intră și ies din oraș, dar a precizat că au fost intensificate controalele de securitate.

UPDATE 13:20 O coloană de vehicule militare ale grupului Wagner a trecut sâmbătă după-amiază pe lângă orașul rus Voronej, a declarat un martor pentru Reuters.

UPDATE 13: 00 - Într-un nou mesaj, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi nu se vor preda la ordinul lui Vladimir Putin. „În ceea ce privește trădarea Patriei, președintele se înșală profund. Suntem patrioți ai patriei mame. Am luptat și luptăm, toți luptătorii PMC Wagner. Și nimeni nu se va preda cerințelor președintelui, ale FSB, sau ale oricui altcuiva. Pentru ca nu vrem ca țara trăiască mai departe în minciuni de corupție și birocrație. Când am luptat în Africa, ni s-a spus că avem nevoie de Africa, iar apoi au aruncat-o, pentru că au furat toți banii care trebuiau să vină pentru ajutor. Când ni s-a spus că luptăm cu Ucraina, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că au fost furate și muniția, armele, toți banii destinați pentru asta, în timp ce oficialii stau și le păstrează pentru un incident ca astăzi, când cineva merge spre Moscova. Acum nu mai păstrează nimic, ne lovesc cu avioane și elicoptere și pentru că ratează nimeresc și civili. Și au lovit civili pentru că sunt disperați. Lovesc oriunde pot. Astfel, noi suntem patrioții, dar cei care ni se împotrivesc astăzi sunt cei care s-au adunat în jurul ticăloșilor“, a spus șeful Wagner.

UPDATE 12:30 - Armata rusă desfăşoară sâmbătă operaţiuni de "luptă" în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina şi situată la circa 600 km sud de Moscova, au anunţat autorităţile locale, în plină revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, relatează AFP. "În cadrul operaţiunii antiteroriste pe teritoriul regiunii Voronej, forţele armate ale Federaţiei Ruse întreprind acţiuni operaţionale şi de luptă necesare", a postat pe Twitter guvernatorul regional, Aleksandr Gussev.

UPDATE 12:10 - Au loc lupte intense între între Grupul Wagner și armata rusă în regiunea Voronej. Mercenarii Wagner spun că a început oficial războiul civil. Este un anunț care vine din partea mercenarilor, cei care spun efectiv armata lui Putin a declanșat un atac împotriva lor.

UPDATE 11:55 - Un imens convoi din cadrul grupului Wagner pare să se îndrepte către Moscova. Vehiculele blindate ale Wagner au fost văzute trecând cu viteză prin regiunea Voronej. Forțele ruse au confirmat că trei dintre elicopterele sale de atac au fost doborâte de Wagner 

 

Un convoi massif composé de Wagner et de l\"armée russe dissidente se trouve actuellement dans l\"oblast de Voronej et se dirige vers Moscou. J\"ai pu compter au moins 72 véhicules, et il est possible qu\"il y en ait plus, car la caméra ne pointait pas toujours vers la route. pic.twitter.com/6RSG7Ld5fI

— Christophe Tymowski (@Christophe_Tymo) June 24, 2023

UPDATE 11:10 - Rebeliunea lui Prigojin este „cea mai importantă provocare pentru Rusia” din ultima perioadă, iar loialitatea forțelor de securitate, în special a Gărzii Naționale Ruse va fi „cheia” modului în care se desfășoară criza, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării.

UPDATE 10:20 - O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sâmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova, relatează Reuters.

Parchetul l-a inculpat oficial pentru rebeliune armată, în timp ce Kremlinul susține că președintele Vladimir Putin este informat cu privire la orice dezvoltare nouă. Cu toate acestea, locația exactă a lui Putin, fie că este în Kremlin, la reședința oficială în afara Moscovei sau într-un alt loc sigur, rămâne necunoscută. Cert este că atât în Moscova, cât și în alte orașe, se află în stare de alertă maximă, cu vehicule blindate pe străzi și filtre de securitate ale forțelor de ordine. Casa Albă, din Washington, a anunțat că președintele Joe Biden este informat cu privire la situația explozivă din Rusia, iar Statele Unite sunt în contact cu aliații din NATO.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a făcut acuzații grave, susținând că comandamentul rus efectuează atacuri letale asupra taberelor luptătorilor săi, deși Armata rusă neagă cu fermitate că ar fi bombardat pozițiile grupului paramilitar. Folosind acest pretext, Prigojin a anunţat "Un marş al justiţiei" şi a declarat că are 25.000 de luptători ce vor îndepărta elementele nocive de la Moscova.  

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a emis un apel către locuitori să rămână în case. Au fost observate vehicule militare rusești pe străzile din Rostov pe Don și la Moscova, unde măsurile de securitate au fost întărite, în urma afirmațiilor făcute de Evgheni Prigojin, scrie BBC. Imaginile postate pe rețelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Primarul Moscovei a anunțat că au fost implementate măsuri antiteroriste pentru a consolida securitatea în capitala Rusiei. Autostrada M4 a fost închisă la granița dintre regiunile Lipețk și Voronej, conform declarațiilor guvernatorului din Lipețk. Evgheni Prigojin, șeful Wagner, susține că trupele sale au fost atacate de elicoptere pe o autostradă și amenință că va distruge totul în jur.

Videoclipuri postate pe canalele locale ruseşti de pe Telegram din Rostov pe Don la începutul zilei de sâmbătă au arătat bărbaţi înarmaţi în uniformă care au înconjurat sediul poliţiei regionale din oraş, aparţinând Ministerului de Interne. 

 

The Wagner fighters are reportedly taking over the Headquarters of the Russian Southern Military district in Rostov pic.twitter.com/XBIT4eWUGY

— Giorgi Revishvili (@revishvilig) June 24, 2023