MENIU

Reuniune tripartită Rusia, Turcia, Iran privind situația din Siria, pe 19 iulie, la Teheran: miză uriașă

Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Președinții Rusiei, Turciei și Iranului se vor întâlni pe 19 iulie, la Teheran, pentru un summit pe tema Siriei, dar și discuții bilaterale cu omologul său turc, a anunțat, marți, Kremlinul. Vorbim despre cea de-a doua deplasare în străinătate a lui Vladimir Putin de la lansarea ofensivei sale în Ucraina, pe 24 februarie.

„Călătoria președintelui (Vladimir Putin) în Iran, în 19 iulie, este în curs de pregătire”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că va avea loc o întâlnire pe tema Siriei cu omologii săi iranieni Ebrahim Raisi și turc Recep Tayyip Erdogan, precum și o întâlnire bilaterală cu acesta din urmă, relatează G4Media.ro, care citează Le Figaro

Potrivit lui Peskov, Putin, Erdogan și Raissi vor lua parte la „o reuniune a șefilor de stat care sunt garanți ai procesului de pace” în Siria.

„În plus față de această reuniune tripartită, va avea loc și o întâlnire bilaterală cu Erdogan” în aceeași zi, a continuat oficialul de la Moscova, fără a da detalii, în timp ce discuții la care participă Turcia sunt în curs de desfășurare pentru a permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Rusia, Turcia și Iranul sunt trei actori majori în conflictul care devastează Siria încă din 2011. Aceștia au lansat în 2017 așa-numitul proces Astana, care avea ca scop oficial să aducă pacea în țară.

Mai multe articole despre:
rusia turcia iran summit teheran siria