MENIU

Reţetă de cidru de mere la tine acasă

<p>cidru de mere&nbsp;</p>

Despre cidru se spune că are aceleaşi calităţi curative ca merele din care e făcut: protejează inima şi revitalizează 

Cum se face cidrul de mere? 

Ca remedii, cidrurile sunt tonice vitaminizante, fac poftă de mâncare, dar sunt apreciate şi ca băuturi alcoolice slabe, care fac deliciul oricărei petreceri.

Cidrul de mere este obţinut prin fermentarea mustului de mere, cu sau fără adaos de zahăr, apă şi alte substanţe.

Se poate pregăti din mere de vară, mere de toamnă sau mere de iarnă, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sunt mai bogate în zaharuri.

Pentru a obţine un cidru de bună calitate şi cu durată lungă de păstrare, merele trebuie să fie sănătoase şi foarte bine spălate. Se zdrobesc, se ţin în căzi 6-12 ore, pentru macerare la o temperatură de 4-16 grade Celsius, după care se presează cu teascul.

La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obţin 65-80 litri suc. Se adaugă 20-25% apă potabilă şi după 24 ore se presează din nou, rezultând circa 40 l suc din 100 kg tescovină, ceea ce corespunde cu 25 l must curat.

Fermentarea durează 4-8 săptămâni. Când cidrul devine limpede, se transferă în alt butoi. Exact ca vinul, se trage în sticle şi se pune la păstrat, uneori cu anii. Cidrul se bea rece în perioadele calde ale anului, dar şi cald cu câteva beţişoare de vanilie, în perioadele mai reci.

Producătorii de cidru au reţetele lor secrete de preparare a cidrului, astfel că există mai multe feluri de cidru, cu gusturi şi arome diferite: dulce, mediu, sec (obţinut prin fermentarea rapidă şi completă a mustului).

Există diferenţe şi în ceea ce priveşte acidularea (gazos sau plat), materia primă folosită (soiuri diferite de mere, pere sau alte fructe). Pentru obtinerea unui cidru cu gust deosebit, se pot adăuga la fermentat şi plante aromatice: vinariţă, busuioc, anason. 

Mai multe articole despre:
reţetă cidru de mere mod de preparare