MENIU

Reţetă. Cele mai gustoase sărmăluţe în foi de ştevie. În 45 de minute sunt gata

Pentru sărmăluţele în foi de ştevie, carnea se spală, se taie bucăţi mici şi se da prin maşina de tocat. Ştevia se curăţă de cotoare şi se spală în mai multe ape reci.

Ingrediente pentru cinci porţii:

- carne de porc 250 g

- carne de vită 150 g

- ştevie 1,3 kg

-ulei 25 g (ml)

- orez 100 g

- smântână 100 g

- sare de lămâie 1 g

- mărar verde 1 legătură

- ceapă 75 g

- sare după gust

Ştevia se curăţă de cotoare, se spală în mai multe ape reci, se opăreşte cu apă clocotită cu sare şi lămâie (pentru a-şi menţine culoarea). Ceapă se curată, se taie mărunt, se opăreşte şi se scurge de apă.

Borşul se fierbe şi se strecoară, iar ţelină se curată, se spală şi se taie mărunt. Orezul se alege de impurităţi, se spală, se opăreşte, apoi se răceşte în apă rece. Făină se cerne. Mărarul verde se curăţă, se spală şi se taie mărunt.

Ceapă se înăbuşă în 25 g de ulei cu 25 ml apă, se amestecă cu carne tocată, orez, mărar verde, sare şi piper.

Din această compoziţie se porţionează sărmăluţe şi se învelesc în foi de ştevie. Sărmăluţele se aşează în cratiţă de jur împrejur, lăsându-se mijlocul liber.

Ingrediente pentru sos:

- ulei 50 ml

- faină 50 g

- ceapă 75 g

- o ţelină 50 g

- borş 500 ml/1 g

- mărar verde 1 legatură

- sare dupa gust

Sosul se prepară astfel: ceapa se căleşte în 50 g untură sau ulei cu 50 ml apă rece, se adaugă ţelina şi sarea şi se fierb 10 minute. Se strecoară peste sărmăluţe, se adaugă borş sau se fierb la foc mic aproximativ 25 minute, se adaugă mărar verde şi se mai fierb încă 5 minute.

Sursa: culinar.ro