MENIU

RESTRUCTURAREA ANAF, un proces fără sfârşit. Armata FISCULUI, luată din nou la puricat

<p>Cum &icirc;mprăştie banii instituţia care trebuie să-i str&acirc;ngă</p>

RESTRUCTURAREA ANAF pare un proces fără sfârşit. FISCUL tocmai a anunţat un nou concurs pentru ocuparea a 280 de inspectori ANTIFRAUDĂ, în condiţiile în care un alt concurs cu 300 de posturi vacante este deja programat să se desfăşoare chiar în această sâmbătă. Potrivit declaraţiilor din primăvara anului trecut, reorganizarea ANAF şi înlocuirea Gărzii Financiare cu o Direcţie Generală Antifraudă ar fi trebuit să se încheie în cursul anului 2013.

RESTRUCTURARE ANAF. În cursul lunii martie, ANAF recrutează nu mai puţin de 580 de inspectori în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă. FISCUL a anunţat recent pe site-ul propriu organizarea unui nou concurs pentru ocuparea a 280 de posturi de inspector antifrauda, concurs programat pentru 29 martie.

Directia Generala Antifrauda Fiscala este o directie infiintata recent in cadrul ANAF, prin OUG nr. 74/2013, in vigoare din luna iulie 2013, potrivit AvocatNet.ro

RESTRUCTURARE ANAF Numirea personalului, adica a inspectorilor antifrauda, se face pe baza de concurs sau examen, ocuparea functiilor publice fiind facuta in urma promovarii evaluarilor psihologice complexe, organizate prin intermediul unitatilor specializate acreditate in conditiile legii si a evaluarilor de integritate.

Prin urmare, ANAF a publicat recent anuntul ca un nou concurs pentru ocuparea de posturi la Directia generala antifrauda fiscala se va organiza in data de 29 martie 2014.

Aceasta in conditiile in care un astfel de concurs se afla chiar in acest moment in desfasurare. Mai precis, sambata se va desfasura proba scrisa pentru ocuparea a 300 de posturi, disponibile la Directia de combatere a fraudelor, precum si in cadrul celorlalte structuri ale DGAF.

De aceasta data, insa, pentru concursul ce va avea loc la finalul lunii, este vorba de un numar de 286 de posturi, disponibile doar in cadrul structurilor DGAF, nu si la Directia de combatere a fraudelor.

Încă din toamna lui 2013, ANAF a organizat un concurs in urma caruia au fost ocupate 850 de posturi in cadrul DGAF, din cele peste 1100 puse la bataie.

Inca de la acea data, Fiscul anunta ca un nou concurs se va organiza in primavara anului 2014, pentru ca toate locurile sa fie ocupate

"Pana acum, am recrutat 850 de inspectori, iar in primavara vom completa posturile ramase vacante. Aveam, de pilda 120 de inspectori in Olt si numai 64 in Ilfov, iar numarul companiilor din cele doua judete era invers proportional cu resursele noastre", a explicat Octavian Deaconu, secretarul general al ANAF,la inceputul lunii noiembrie 2013.

Potrivit regulamentului de organizare a concursului, dupa depunerea dosarelor, Fiscul a facut o selectie a acestora, impotriva careia candidatii au putut depune contestatie.

Concret, 136 dintre candidati au fost respinsi in faza de selectie, iar 42 au depus contestatie impotriva rezultatelor. Dupa analiza contestatiilor, Fiscul a admis doar doua dintre ele, astfel ca, in final, din totalul celor 1583 de candidati, 134 au fost respinsi.

Şeful ANAF, susţinut de PNL, nu vrea să demisioneze

Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, nu demisionează de la conducerea ANAF. Un astfel de gest ar avea posibile "consecinţe ireparabile" asupra bugetului de stat, spune Diaconu.

Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va demisiona de la conducerea ANAF deoarece un astfel de gest ar avea posibile consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat şi că elementele de natură raţională trebuie să prevaleze, nu cele emoţionale.

El arată că întotodeauna a fost "revendicat" din resursa tehnocrată a Partidului Naţional Liberal, fără a fi sau a dori să fie beneficiarul punerii pe vreo listă eligibilă a partidului, "fie pe criterii de prietenie sau relaţii de rudenie".

Întrebat despre intenţiile sale, şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a explicat motivele pentru care nu va demisiona.

"Actul de demisie de la conducerea unei instituţii de importanţa ANAF–ului este un act de mare responsabilitate cu posibile consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat, mai ales acum, când ANAF-ul, dupa cum cunoaşteţi, este într-un proces amplu de reorganizare şi reformare. În consecinţă, în luarea unei astfel de decizii, prevalează elementele de natură raţională şi nu emoţională, mai ales că întotdeauna m-au revendicat din resursa tehnocrată a Partidului Naţional Liberal, fără a fi sau a dori să fiu beneficiarul punerii pe vreo listă eligibilă a partidului, fie pe criterii de prietenie sau relaţii de rudenie", a spus Diaconu.

Gelu Ştefan Diaconu a fost numit la conducerea ANAF în aprilie anul trecut, la propunerea PNLm din postul de secretar de stat în Ministerul Economiei.

El a condus şi Autoritatea Naţională a Vămilor în perioada februarie 2005-februarie 2009, în Guvernul Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc restructurare ANAF