MENIU

Magazinele și restaurantele, închise de la ora 18.00 doar în weekend, în rest, de la ora 21.00 - Anunțul prefectului Alin Stoica despre restricțiile din Capitală

Alin Stoica, prefectul Capitalei Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Alin Stoica, prefectul Capitalei Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis sâmbătă noile măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Hotărârea de Guvern privind noile restricții a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a făcut anunțul despre măsurile de la locurile de joacă, din mijloacele de transport în comun, în legătură cu nunțile, botezurile, înmormântările în următoarea perioadă.

 

Potrivit noilor restricții decise în ședința de sâmbătă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, magazinele și restaurantele se închid de la ora 18.00 doar în weekend și de la ora 21.00 în timpul săptămânii. De asemenea, circulația persoanelor e interzisă după ora 20.00 în weekend și după ora 22.00 în timpul săptămânii. 

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat sâmbătă, după ședința Comitetului municipal pentru Situați ide Urgență că au fost adoptate măsurile prevăzute de Guvern.

„În plus, am mai avut câteva precizări cu privire la transportul în comun, ca toți călători isă fie informați despre necesitatea purtării măștii, la STB se prevede intrarea prin ușa din față și ieșirea din spate. (...)

E foarte dificil de monitorizat numărul de persoane (din mijloacele de transport - n.red.). Am discutat  cu STB. Va face eforturi să urmărească, prin observație directă, prin oameni, dacă se aglomerează sau nu.  (...) Ne-am gândit doar sa fie cat mai putin aglomerate și rămâne la latitudinea STB. Dacă vom constata ca sunt aglomerate, vom încerca să și normăm (numărul de persoane care urcă în mijlocul de transport - n.red.). (...)

La Metrorex, de asemenea, trebuie urmărită aglomerarea și călătorii trebuie informați și îndrumați, în așa fel încât să se evite aglomerarea”.

Prefectul a mai anunțat că în „marile magazine de tip mall, se instituie obligativitatea de a se repecta o cotă de 7 metri pătrați pentru o persoană. Magazinele respectă programul, până la ora 18.00, în plus și cota de 7 metri pătrați. În piețe, regula e să foloseasca la jumătate capacitatea de persoane pe care le pot deservi. (...)

Se face precizarea ca pentru vaccinare se pot depăși orele de circulație în afara locuinței”. 

„Și terasele se vor închide la orele 18.00”, a mai confirmat prefectul Capitalei, precizând că se păstrează măsurile CNSU.

Circulația persoanelor

Mai exact, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00 – 5.00 de luni până joi. De vineri până duminică inclusiv, e interzisă părăsirea locuinței între orele 20.00 – 5.00.

EXCEPȚIILE

- deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală, vaccinare și cumpărarea de medicamente, pentru persoanele în tranzit, pentru îngrijirea copilului/bătrânilor sau decesul rudelor, sauîn cazul unui accident.

Pentru sărbătoarea de Pesah din acest sfârșit de săptămână, este  permisă circulația în 28 martie în intervalul orar 20.00 – 22.00, iar săptămâna viitoare, pentru slujba Paștelui catolic, este permisă circulația în perioada 3-4 aprilie, în intervalul 20.00 – 02.00.

Programul firmelor de comerț, magazine

Firmele care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și private, pot avea program în intervalul 5.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar de luni până joi, în intervalul 5.00 – 21.00, cu condiția mențineri ratei la cel mult 7,5 cazuri la mia de locuitori. Sunt exceptate farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu și transportatorii de persoane.

Sălile de sport și de fitness se închid.

Regulile pentru accesul in mall-uri
 
Accesul în mall-uri trebuie realizat astfel încât să se asigure distanța de 2 metri între clienți și minimum 7 mp de persoană.

De asemenea, prefectul Alin Stoica a mai anunțat, întrebat de jurnaliști, că, dacă se depășeste incidența de 7,5 la mia de locuitori, „atunci se vor aplica orele respective și pentru restul zilelor și vom face o nouă Hotărâre a CMSBU pentru aplicarea acestora”.

----------

Știrea inițială

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat sâmbătă măsurile conform deciziei la nivel național, plus alte măsuri suplimentare. 

„Nu modificăm nimic, sunt regulile care deja există în ordonanţele miniştrilor, însă credem că este bine să fie prinse în acelaşi act ca să fie uşor de comunicat şi de văzut. Există un grup pe care se strâng acestea, un fel de Q&A, întrebări şi răspunsuri, le verific acum şi vom pune şi pe Facebook şi pe site”, a declarat Alin Stoica, sâmbătă, chiar înainte de şedinţa CMBSU.

Prefectul a mai adăugat că măsurile vor intra în vigoare duminică noaptea.
 
„Măsurile vor intra în vigoare de duminică, de la ora 00.00, dar noua oră la care nu mai putem să ieşim afară şi la care trebuie să închidă comercianţii va fi de duminică seara. Dacă trecem de 7,5 la mie, evident se vor aplica măsurile. Deocamdată suntem pe scenariul prevăzut de Hotărârea de Guvern, nu avem alt scenariu”, a declarat Alin Stoica.
 
Cu o zi înainte, prefectul anunțase că sunt mai mutle întrebări de pus: „Avem și o serie de întrebări, știm că sunt multe întrebări legate de partea asta, se colectează întrebările și mâine vom avea mai multă claritate pe toate măsurile care se vor aplica”.

„Vom convoca mâine (sâmbătă - n.red.) Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, se va publica între timp hotărârea de Guvern şi vom lua măsurile, care vor fi cu aplicabilitate de duminică", a declarat, vineri seara, prefectul Capitalei.

În București s-a atins vineri o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de 6,67 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua anterioară, când s-a ridicat la 6,50.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, o hotărâre prin care au fost stabilite măsuri de aplicat în contextul pandemiei de COVID-19.

Hotărârea prevede reducerea intervalului orar în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20,00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Hotărârea de Guvern privind noile RESTRICȚII a fost publicată în Monitorul Oficial! Măsurile intră în vigoare DUMINICĂ - Vezi documentul integral

Măsurile vizează limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18,00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Este prevăzută suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că noile măsuri pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 prevăzute în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) vor fi aplicate începând de duminică, 28 martie.

Primul ministru a precizat vineri că măsurile se vor aplica la două zile de la publicare având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea la dispoziţie operatorii economici să se pregătească.

„Precizări referitoare la Hotărârea CNSU privind noile măsuri. Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie", a anunțat Florin Cîțu.