MENIU

Restanțele la credite, mai mici cu 12%. Adevărul crud: Românii au fost executați

<p>Creditele &icirc;n franci nu vor fi tratate special</p>

Aparent, o vestă bună de la BNR: Restanțele la creditele acordate firmelor și populației au scăzut anul trecut cu aproape 12 procente.

Ce se ascunde în spatele acestei cifre, care îi fericește doar pe bancheri? Adevărul crud că milioane de români au trecut de la statutul de restanțieri la cel de executați silit.

Nu mai ai restanță pentru că nu mai ai nimic

Restanțele la creditele acordate firmelor și populației se ridicau la peste 28,8 miliarde lei, la finalul anului 2014, suma fiind mai mică cu 11,8% decât cea de la finalul anului precedent, se arată în datele centralizate de BNR și prezentate de Agerpres.

Datele BNR arată în primul rând impactul puternic al tsunami-ul declanșat de bănci în materie de executări silite pentru recuperarea datoriilor.

Anul trecut în septembrie numărul executărilor silite se ridica la 2,3 milioane, acum sunt încă 820.000 de români în procedură de executare. Practic, românii sunt executați pe bandă rulantă, pe fondul simplificării legii și accelerării procedurilor.

Chiar în acest moment aproape 820.000 de români sunt vizați de procedura executării silite și sunt total neprotejați de lege în fața creditorilor, după cum a declarat pentru Realitatea TV Andreea Paul, deputat PNL.

Din suma de 28,8 miliarde lei, peste 12,1 miliarde lei erau restanțe în moneda națională, în scădere cu 6,5%, iar circa 16,6 miliarde lei în valută, acestea fiind mai mici cu 15,4%. Din totalul restanțelor, circa 9,779 miliarde lei proveneau din București.

Totalul creditelor se ridica la peste 213 miliarde lei, la finele anului 2014, valoarea fiind mai mică cu 3,1% decât în 2013, din care 92,1 miliarde lei erau în moneda națională și restul în valută. Valoarea totală a creditelor acordate firmelor se ridica la 106,8 miliarde lei, iar a populației la 102,2 miliarde lei.

În ceea ce privește creditele acordate populației, cele pentru consum totalizau 48,781 miliarde lei, pentru locuințe — 45,460 miliarde lei, iar pentru alte scopuri — 6,709 miliarde lei.

Mai multe articole despre:
restanţieri restanţe restanţe la credite