MENIU

Republica Moldova: Igor Dodon va fi învestit în funcția de președinte la 23 decembrie

Ceremonia de învestire a președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei ședințe solemne comune a Parlamentului și Curții Constituționale va avea loc la 23 decembrie la Palatul Republicii, conform unui anunț al legislativului moldovean, postat miercuri seara pe pagina sa de Facebook, relatează Radio Chișinău și portalul INP.

Decizia privind învestirea noului președinte a fost luată miercuri de Biroul permanent al legislativului. Ceremonia se va transmite în direct de către canalele publice de televiziune, radio și alte mijloace electronice de informare în masă.

Învestirea — care constă în ședința solemnă comună a Parlamentului și a Curții Constituționale — este programată pentru ora locală 13:00 și va fi deschisă de președintele legislativului. Președintele ales va depune jurământul constituțional și va susține un discurs.

Ceremonia va continua cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului. În etapa finală a ceremoniei de învestitură, puterea va fi transmisă de președintele în exercițiu (Nicolae Timofti) către președintele ales (Igor Dodon), la reședința oficială.

Radio Chișinău amintește că rezultatele scrutinului prezidențial au fost validate la 13 decembrie de Curtea Constituțională. Curtea a respins cererea Maiei Sandu de invalidare a scrutinului prezidențial și a confirmat alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Prorusul Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, care a acumulat 48% dintre sufragii.

Pe de altă parte, Curtea a subliniat că autoritățile electorale nu au examinat contestațiile depuse de cetățenii din diasporă în mod eronat,declinându-și competența. O remarcă similară a fost făcută și în privința instanțelor de judecată. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, nu a comentat decizia Curții Constituționale, iar Igor Dodon a cerut, după pronunțarea acesteia, să fie învestit în funcția de șef al statului în regim de urgență.

În contextul acestui anunț, potrivit portalului Deschide.md, Igor Dodon a reiterat miercuri că va anula decretul președintelui Timofti prin care li s-a acordat cetățenie moldovenească soților Băsescu. Dodon a declarat la postul NTV că va depune chiar de săptămâna viitoare o cerere privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu. "Procedura de acordare a cetățeniei a fost încălcată. Iar aceasta va sta la baza cererii pentru retragerea acestei cetățenii. Dacă Băsescu vrea să devină cetățean al Republicii Moldova, să o primească legal, așa cum se cuvine", a adăugat Igor Dodon.

În aceeași emisiune, noul presedinte moldovean a spus că Anatol Șalaru, care pledează pentru apropierea de NATO și România, nu va mai deține funcția de ministru al apărării. El a menționat că demiterea lui Șalaru este primul lucru care îl va face după învestirea sa oficială.

Totodată, acesta a declarat că își va respecta promisiunea de a interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
preşedinte Republica Moldova Igor Dodon