MENIU

Reportaj Euronews: România, o nouă poartă către raiul şi iadul imigranţilor

<p>Proteste &icirc;n Polonia: 300 de persoane au scandat ''NU'' imigranților</p>

România, deşi nu face parte din zona Schengen, a demonstrat că vrea să asigure securitatea frontierei exterioare a Europei şi că supraveghează îndeaproape ţărmul Mării Negre, scrie euronews, în versiunea online. Garda de Coastă are misiunea dificilă de a-i detecta pe imigranţii care fug, de conflictul din Siria, şi tranzitează teritoriul României, visând, însă, să se ajungă în vestul Europei. România se confruntă cu un nou fenomen: ambarcaţiuni de dimensiuni mici pline cu refugiaţi vin din Turcia şi se îndreaptă către Europa de vest, arată Euronews într-un reportaj special realizat în România, citat de Adevărul.  România se confruntă cu un nou fenomen: ambarcaţiuni de dimensiuni mici pline cu refugiaţi vin din Turcia şi se îndreaptă către Europa de vest, arată Euronews într-un reportaj special realizat în România. Pentru moment, numărul acestor imigranţi făra acte este încă scăzut, mult mai mic decât în apele Mediteranei. Dar, se află în creştere. Citeste mai mult: adev.ro/nmlrl6 România, deşi nu face parte din zona Shengen, a demonstrat că vrea să asigure securitatea frontierei exterioare a Europei şi că supraveghează îndeaproape ţărmul Mării Negre, scrie euronews, în versiunea online. Garda de Coastă are misiunea dificilă de a-i detecta pe imigranţii care fug de conflictul din Siria şi tranzitează teritoriul României, visând însă să se ajungă în vestul Europei. Citeste mai mult: adev.ro/nmlrl6

Pentru aceşti refugiaţi de la Marea Neagră, România a devenit o poartă către Europa, şi către visul unei vieţi departe de războaiele şi de sărăcia care le mutilează ţările de origine. Mulţi îşi riscă viaţa pentru a ajunge pe continent, spun jurnaliştii Euronews.
 
Într-o noapte recentă, furtunoasă, Ciprian Popa, ofiţer al Gărzii de Coastă, şi echipa sa au reperat o barcă în derivă. Ei au salvat 70 de oameni din mica ambarcaţiune. Cei mai mulţi dintre pasageri fugeau de războiul din Siria. Printre ei se afla şi Huner, o fetiţă născută în Turcia în vârstă de doar cinci luni, într-o tabără de refugiaţi sirieni. Numele ei se traduce în „artă“ în limba kurdă: tatăl ei, Ali Kawa, în vârstă de 27 de ani, visează ca într-o zi fiica lui să devină o muziciană. Când militanţii din Statul Islamic au atacat oraşul sirian, din nord, Kobani, anul trecut, Ali şi soţia sa, care era pe atunci însărcinată, au fugit. A plătit 6.000 de euro pentru a fi scoşi din Siria şi a ajunge în Europa. Ali povesteşte pentru Euronews că şi-a văzut prietenii răniţi şi chiar ucişi în războiul de la graniţa Siriei cu Turcia. La scurt timp, casa sa a fost distrusă, iar viaţa lui în Siria ruinată, a declarat el pentru Euronews.
 
Imigranţii ilegali şi traficanţii lor sunt vânaţi cu ajutorul centrului de supraveghere a frontierelor din România, care se află în Constanţa.
 
„Nimeni nu poate intra pe teritoriul Uniunii Europene fără a fi detectat pentru că avem un echipament foarte bun şi eficient – cu acesta putem chiar să detectăm nave mai mici de 20 de metri de la o distanţă de 12 mile nautice“, a declarat ofiţerul Gărzii de Coastă, Mădălina Zamfir.

 Mai multe pe Adevărul.ro.