MENIU

Relatia UE-China, pe agenda ultimului summit extraordinar al Consiliului European

Liderii europeni au subliniat la finalul saptamanii trecute importanta finalizarii pana la finalul acestui an a negocierilor pentru un ambitios acord cuprinzator privind investitiile, intre UE si China. Acesta ar urma sa abordeze asimetriile actuale, sa contribuie la conditii de concurenta echitabile si sa stabileasca angajamente semnificative privind dezvoltarea durabila.

 

Membrii Consiliului European au salutat, ca un pas important, declaratia recenta a presedintelui  Xi JinPing, potrivit careia China va urmari sa obtina neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon inainte de anul 2060.

De asemenea, s-a reafirmat sustinerea pentru abordarea relatiilor bilaterale asa cum a fost expusa in comunicarea ”UE-China: O perspectiva strategica” din martie 2019, a  Comisiei Europene și a Inaltului reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, fiind facut un apel la adresa Comisiei Europene ca pana in martie 2021 sa fie prezentat un raport privind progresele inregistrate.

Conform concluziilor summit-ului, Consiliul European asteapta  cu interes desfasurarea in 2021 a unei reuniuni a tuturor membrilor săi cu președintele chinez, Xi Jinping.

Summit-ul extraordinar al Consiliului European s-a desfasurat intre 1-2 octombrie la Bruxelles.

  https://www.consilium.europa.eu/media/45929/021020-euco-final-conclusions-ro.pdf