MENIU

„Regula de 5 secunde” chiar funcționează! Specialiștii au elucidat misterul

Cu siguranță că ai auzit și tu, cel puțin o dată, de regula celor 5 secunde – mai exact, că ar fi în regulă să mănânci ceva ce ți-a căzut pe jos, dacă acel aliment nu a atins podeaua mai mult de 5 secunde. Dar te-ai gândit vreodată care ar putea fi adevărul din spatele acestui mit? Ei bine, iată că a venit momentul ca specialiștii în microbiologie să spună adevărul!

Câțiva specialiști în microbiologie, de la Universitatea din Birmingham, au făcut un experiment pentru a afla în ce măsură „regula de 5 secunde” funcționează sau nu. Astfel, ei au scăpat pe jos o serie de alimente, pentru cel mult 5 secunde, și au analizat apoi mâncarea pentru a vedea cât de mult a fost infestată cu bacterii și în ce măsură aceasta mai poate fi consumată în siguranță.

Rezultatele experimentului lor a scos la iveală faptul că majoritatea mâncărurilor scăpate pe jos pot fi consumate în continuare, dacă sunt ridicate rapid. Mai exact, mâncarea solidă (precum pâinea prăjită, biscuiții, fursecurile sau fructele tari) captează foarte puține bacterii de pe sol, dacă este ridicată rapid, și nu ne pune în pericol sănătatea.

Pe de altă parte, mâncarea lipicioasă (precum o felie de pizza, pastele sau dulciurile moi) captează un număr de bacterii direct proporțional cu timpul petrecut pe jos, dar și cu numărul de bacterii care există pe acea suprafață. Așadar, cu cât o ridici mai repede, și cu cât mai curată este suprafața aceea, cu atât mai multe bacterii vei evita. Procentul mediu de bacterii care se lipesc de mâncarea lipicioasă, în mai puțin de cinci secunde, e undeva la 0.0004. Cu cât mâncarea este lăsată mai mult pe jos, cu atât bacteriile încep să se înmulțească mai mult pe suprafața alimentelor

În concluzie, data viitoare când scapi o bucată de mâncare pe jos gândește-te că șansele de a te îmbolnăvi, dacă o ridici repede, sunt destul de mici. Totuși, nu uita să iei în considerare și suprafața pe care alimentul a căzut…

Sursa: unica.ro

Mai multe articole despre:
sănătate alimente regula de 5 secunde