MENIU

Regiunea Oltenia va fi reclasificată drept zonă seismică de RISC, după cel mai mare CUTREMUR din ultimii 200 de ani

Regiunea Oltenia va fi reclasificată drept zona seismică de RISC

Cercetătorul Mircea Radulian susţine că regiunea Oltenia va fi reclasificată drept zona seismică de risc după activitatea din ultimele două zile. Cutremurul din data de 14 februarie din Gorj este cel mai mare înregistrat în Oltenia în ultimii 200 de ani.

„A fost o activitate seismică puternică în această zonă, cea mai puternică înregistrată în 200 de ani, de când avem noi înregistrări, şi din acest punct de vedere a fost o surpriză pentru că nu ne-am fi aşteptat să avem două cutremure peste 5 în decurs de o zi şi ceva, faţă de o perioadă de 200 de ani când a fost un singur cutremur peste 5, în anul 1943, acum 80 de ani.

Este, cu siguranţă, cea mai mare activitate înregistrată până în prezent în această zonă. Pe de altă parte, e clar că această zonă va intra cumva în alt regim de analiză a hazardului, deci ea intra într-o anumită categorie de zone seismice, dar acum, cu siguranţă, va fi clasificată într-o zonă mai periculoasă", a explicat cercetătorul.

Un nou cutremur puternic, urmat de mai multe replici, a avut loc în Oltenia pe 14 februarie. Seismul de 5.7 pe Richter, mai mare decât cel de luni, s-a resimțit puternic în zona de vest, sud și centru, inclusiv în Brașov și Alba Iulia. Panica s-a instalat din nou printre oameni, care au fugit îngroziți din case și magazine și au rămas pe străzi, de teamă că locuințele nu sunt sigure.

Două persoane au fost rănite și au fost raportate mai multe cazuri de atacuri de panica. Zeci de clădiri au fost avariate, printre care și cinci instituții publice. Cele mai multe pagube s-au înregistrat în Gorj, Dolj și Mehedinți. Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu a mai făcut față apelurilor la 112, iar pompierii au fost chemați din turele libere pentru a suplimenta echipajele. 

Mai multe articole despre:
cutremur romania seism cercetator